bTV получи зрителски сигнал за умрели катерици в Борисовата градина

...
bTV получи зрителски сигнал за умрели катерици в Борисовата градина
Коментари Харесай

Какво трови катеричките в Борисовата градина?

bTV получи зрителски сигнал за умрели катерици в Борисовата градина в София. Според подателя на сигнала животните са починали след сбъркано отнасяне на тревните площи против вредители.

Петър Кръстев обича животните в парка и всеки ден е в Борисовата градина, с цел да ги храни. Преди дни попада на неприятна панорама - няколко мъртви катерички и къртици, покрай Братската могила: „ Аз съм всеки ден тук и ми се коства необичайно по какъв начин внезапно по този начин няколко животни намираме и то в един и същи район”.
Снимка: bTV
Според Явор Гечев от „ Четири лапи” повода за гибелта на катеричките е обработката на тревните площи против гризачи. Те са третирани със специфичен препарат – „ Родиф” паста. За използването му има строги правила: „ Препаратът, който съответно е употребен в тази ситуация, би трябвало да се употребява в специфична пластмасова кутия, така наречен дератизационна кутия, в която мишката влиза, изяжда го и като излезе не може да разнесе отровата с цел да пострадат и други животни”.

Гечев споделя още, че от години води домашните си любимци в Борисовата градина, само че в никакъв случай не е виждал такава кутия: „ Областта, подлежаща на отнасяне, се маркира ясно и се слагат табели, описващи риска от първично и вторично отравяне - няма такова нещо във табелите”.
Снимка: bTV
От Регионалната здравна ревизия са безапелационни, че препаратите не са предизвикали гибелта на животните. „ При тези обработки, персонално аз съм участвала, се употребяват препарати, позволени за подобен вид мероприятия, както против кърлежите, по този начин и против гризачите”, съобщи началника на отдел „ Паразитология” в РЗИ-София Цезарина Илиева.

„ Родиф” пастата е публикувана според ограниченията за сигурност, твърди специалистът: „ Самият препарат е положен вътре във гнездо, което е налично само за гризачите от типа черен сив плъх и вероятно домашна мишка”.

По случая е разпоредена инспекция. Здравните специалисти ще сезират и организацията по храните, в случай че открият още починали животни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР