bTV по следите на изборната търговия в Пазарджишко. В община

...
bTV по следите на изборната търговия в Пазарджишко. В община
Коментари Харесай

bTV по следите на изборната търговия: Новодомци и конфликт на интереси в община Белово

bTV по следите на изборната търговия в Пазарджишко. В община Белово има над 200 новодомци, а заместник-председател на общинската изборна комисия е регистриран в къщата на досегашния кмет. Екипът ни търси отговорите. 

Снимка: bTV

193-ма души. Толкова са новорегистрираните по сегашен адрес в Белово и селата към общината от януари до април тази година, демонстрират данните на Института за проучване на обществената среда. Само в с. Голямо Белово те са 19.

Задържаният е мъж на 38 години

„ 300 са гласоподавателите. При нас тези 19 може да извърнат нещата за селото. Едните са на този адрес – на №19. Другите са на различен адрес на чиновник на кмета на общината. Кечева сега е краткотрайно кмет, в нейната къща също има регистрирани пет индивида “, споделя Петранка Варева, гражданин на Голямо Белово.

Снимка: bTV

Въпросната Анета Кечева фактически е краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на Белово и шеф на дирекция в общината. Сред записаните в къщата е и заместник-председателят на общинската изборна комисия - Цветанка Христоскова-Гаджева.

Проследете с нас кметския избор в цялата страна

„ Предполагам, че тяхното предпочитание да останат в тази къща и да се записват е първо правото им да гласоподават по конституция, където желаят, тъй като това е изконно право на всеки човек “, споделя Анета Кечева.

Снимка: bTV

Не е ли спор ползи това, че Вие сте кмет на община, а във Вашата къща е регистриран зам-председстел на ОИК?

„ Аз съм уверена, че госпожата съблюдава за почтени избори “.

В някои села жителите са се нараснали с над 50%

Потърсихме неведнъж за коментар и госпожа Христоскова-Гаджева, която по думите на Кечева е от Пазарджик. Намерихме я в изборния ден пред общинската изборна комисия в град Белово.

„ Така е, аз съм записана на този адрес. Личен избор. Така съм решила, по този начин съм го направила “, дава отговор тя.

Снимка: bTV

Председателят на общинската комисия споделя, че няма информация за регистрацията на заместника си в къщата на краткотрайния кмет.
 
„ Не мога да кажа дали е спор на ползи, а и нямам такава информация, аз не зная за такова нещо “, споделя Мария Тодорова-Митова.

Снимка: bTV

В различен парцел в село Голямо Белово новорегистрираните са осем. Жителите обаче споделят, че никой не живее там.
 
На балотажа за община Белово са досегашният кмет Костадин Варев от Съюз на демократичните сили и Стойко Стефанов от „ Алтернативата на жителите “. За bTV Варев споделя, че не намира спор.

Снимка: bTV

„ Лицето се е записало много преди да знае, че ще бъде член на ОИК. Адвокат Христоскова обслужва от три години община Белово, като има подписан контракт за правна помощ сред нея и общината “, показва досегашният кмет. 

Срокът за приключването ѝ е 48 часа

Всяко лице има право на непрекъснат и сегашен адрес и избира къде да упражни правото си на глас, прибавя Костадин Варев. Опонентът му от своя страна съобщи за bTV, че новорегистрираните идват единствено, с цел да гласоподават и че това „ опорочава вота “. 

На балотажа на локалния вот разликата сред Варев и Стефанов е по-малко от 1 %. Досегашният кмет губи борбата с резултат от 49,07% за сметка на Стойко Стефанов, който получава 49,44%.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР