БТА Здравният министър проф. даде интервю пред в. Телеграф. Добре е

...
БТА
Здравният министър проф. даде интервю пред в. Телеграф. Добре е
Коментари Харесай

Изненада! Този човек ще реши дали в България ще има нови мерки!

 БТА Здравният министър проф. даде изявление пред в. " Телеграф ". Добре е хотелите да са в подготвеност да поемат пациенти, само че на този стадий не е нужно, споделя в него министърът. Ето какво още съобщи той: 

- Проф. Ангелов, министър председателят разпореди метаморфоза на лечебните заведения, за какъв брой време може да стане по този начин, че всеки нуждаеш се да може да разчита на помощ?  

- В сряда сутринта първата ми работа беше да събера при мен шефовете на огромните лечебни заведения в София. Говорим за частните и държавните лечебни заведения. Реших да ги повикам още предната вечер, откакто в Информационната система излязоха цифрите, че към този момент имаме над 4000 болни за ден. Отдавна бяхме решили, че при прекосяването на 4000 случая би трябвало да пристъпим към незабавна метаморфоза на системата.

Единственото, което направихме сутринта, е още веднъж да обсъдим по какъв начин и какво вършим, в какви периоди това е допустимо да се случи, както и да си кажем, че реорганизацията стартира незабавно. Болниците към този момент работят по преструктурирането, като в огромните ще бъдат разкрити структури с най-малко по 200 кревати за лекуване на пациенти с COVID-19. Същото ще създадем и в огромните лечебни заведения в страната, с което желая да кажа, че проектът е наведен в осъществяване, а обличането му в хартия е бюрократична процедура, която сме задължени и вършим.  

- След рекордния брой инфектирани от вторник и сряда дали има някакъв предел на нови случаи, след който ще се стигне до втори локдаун?

 - Тази тематика обсъдихме и с болничните шефове, и с представители на ЦСМП и РЗИ на срещата, за която ви описах. Присъстваха и доцент Кунчев и цялото управление на министерството. Това, което всички единомислещо взехме решение, тъй като, несъмнено, всеки има лично мнение, и което аз направих, е да възложа на основния държавен здравен контрольор да предложи ограничения за понижаване броя на потвърдените случаи дневно. Очаквам предложенията на доцент Кунчев, като съм сигурен, че той ще се съобрази и с мненията на експертните препоръки по епидемиология и по инфекциозни заболявания, както и че ще стъпи върху разбор на индикаторите, които следим на ежедневна, седмична и 14-дневна база. Едва по-късно ще взема своето решение.

- Колко лечебни заведения сте посетили досега и натъкнали ли сте се на " чисти лечебни заведения ", които не престават да отхвърлят банкет на пациенти с коронавирус?  

- Посетих не малко лечебни заведения. Идеята не е да ги показвам с пръст и един тип да издавам присъди, а да създадем по този начин, че всички солидарно да се включат в осъществяването на общата ни задача – да подсигуряваме на българските жители достъп до качествена и навременна здравна помощ. В министерството имаме и прочут брой сигнали за лечебни заведения, които отхвърлят банкет на пациенти. По всеки сигнал съм назначил инспекция, очаквам отчет и не се съмнявайте – там, където има установени нарушавания, ще има и съответните наказания.  

- Дали и по кое време дребните възпитаници ще излязат отдалечено?

- Както ви споделих, във връзка с новите ограничения, включително и във връзка с въпроса ви за отдалеченото образование, чакам предложенията на доцент Кунчев и на специалистите. Не може решението да се вземе по този начин внезапно – " Хайде да затворим учебните заведения. “ Трябва ясно да се уточни каква е заболяемостта в тях – измежду възпитаници, учители, различен личен състав, какви трендове показват епидемиологичните изследвания, какви са позициите на експертните препоръки. Да не забравяме, че сега съществуват ясни правила, по които просветителната система работи в изискванията на COVID-19.

 - Ще бъде ли продължен срокът на онлайн образование на гимназистите?

 - В момента това образование, написано в моя заповед, ще продължи до 12 ноември, а другояче до по кое време ще продължи. Отговорът е същият като на предния ви въпрос. В момента имаме рецесия. Тя следва да се ръководи рационално, а не прочувствено – т. е. няма по какъв начин без разбор на прима виста да посоча съответна дата.

 - Какво да вършат хората във влошено положение, когато лечебните заведения отхвърлят да ги одобряват?

- Много е значимо какво разбираме под влошено положение. В България съществува нормативна уредба, която ясно показва, че всеки пациент, който смята себе си за незабавен, би трябвало да се обърне към Спешна помощ, т. е. да повика незабавен медицински екип на телефон 112 или да му бъде оказана съответна помощ в незабавните приемни отделения на лечебните заведения. Ако под влошено положение разбираме проявата на признаци на COVID-19, хората би трябвало да се съветват с общопрактикуващите лекари, които преценят належащо ли е направление, за какъв експерт, належащо ли е домашно лекуване, належащо ли е съответно лекуване, нужна ли е хоспитализация и т. н.

Освен това ясно са написани групите от пациенти, които могат да постъпват в болница, в тях влизат и хронично болните – частта " дълготрайно лекуване “. За да дадем на жителите още една опция за бърз достъп до медицински грижи, пред регионалните лечебни заведения в страната, както и пред огромните държавни лечебни заведения в София – " Пирогов “, " Св. Иван Рилски “, Александровска ще сложим преносими уреди вид фургон, в които всеки искащ може да получи консултация от здравно лице, да му бъде изработен тест за COVID-19, а при нужда да бъде ориентиран за спомагателни проучвания.  

- Кои хора ще бъдат настанявани в хотели и санаториуми и какъв медицински личен състав ще ги лекува в тях?

- Това, което ме осведоми вицепремиерът, е, че Министерство на туризма е провело диалози с сектора, вследствие на което имаме предлагането им да спомагат с базите си. На този стадий мисля, че това не е належащо. Добре е да знаем, че има такава подготвеност, само че дано не забравяме, че лечебните заведения в страната по принцип разполагат с над 44 хиляди кревати за интензивно лекуване.  

- Кога ще стартират действителни наказания към недобросъвестните жители?

- Под действителни наказания несъмнено разбирате съставянето на актове. Ако е по този начин, ви убеждавам, че то не е спирало. Проверки се правят както на юридически, по този начин и на физически лица – на лица под карантина и в изолираност, на лечебни заведения, домове за обществени грижи, детски ясли и градини, питейни заведения, игрални зали, търговски вериги и изобщо на всичко, което се сетите. Актове имаме и в градския превоз, имаме такива, формирани и на жители, които не носят персонални защитни средства.

 - Кога частните лечебни заведения действително ще одобряват коронавирусни пациенти?

- Частни лечебни заведения одобряват такива пациенти и сега. Не забравяйте, че сме споделили всички лечебни заведения в " алена зона “ да са обезпечили 10% от леглата си за пациенти с COVID-19. В " оранжевата “ процентът е 5. Мисля, че който до момента не се беше съобразил с тази моя заповед, към този момент го е направил. Ако не, вследствие на инспекциите и глобите ще го направи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР