БТА В 45-ото Народно събрание можем да разпознаем два типа политически

...
БТА
В 45-ото Народно събрание можем да разпознаем два типа политически
Коментари Харесай

Политолог: ГЕРБ са в тактически правилен ход и ще гледат цирка отстрани

 БТА В 45-ото Народно заседание можем да разпознаем два вида политически субекти - по-старите партии на статуквото и по-новите партии на митинга. Ще съумеят ли те взаимно да съставят болшинство и по какъв начин политолозите виждат хоризонта пред особеното Народно събрание?

" Първият ден мина съгласно упованията, видяхме политически поръчки - всички да се нареждат против статуквото. Направиха впечатление трите партии на митинга, които съумяха да стартират тематиките, които ще играят ролята на допирателни за съставяне на лимитирана управническа стратегия. В последна сметка може да вървим към някаква власт, която ще разчита на ситуационни парламентарни болшинства ", съобщи политологът Анастас Стефанов в студиото на  " България заран ". 

И дефинира последните политически действия на ГЕРБ като добре пресметнати тактически ходове.

" Първо, Борисов стартира кандидатура за министър-председател, която е друга от него, ден преди откриването на Народно събрание. От друга страна, парламентарната група на ГЕРБ внесе законопроект за въвеждане на мажоритарни избори, с което се цели да бъде обезоръжен  " ИТН ", уточни политологът.

" Борисов желае да си спести унижението 45-ото Народно събрание да не го гласоподава като министър председател. Това би било принудително слизане от властта, а до момента той постоянно я е напускал великодушно. Той просто желае да запази имиджа си, доколкото е допустимо, и да трансферира горещия картоф върху всички останали, които биха формирали някакво болшинство ", коментира политологът Слави Василев в ефира на .  

Той е на мнение, че 160-те гласа за  не значат, че болшинството е основано, и към момента не е ясно кой ще гласоподава идващия кабинет.

" ГЕРБ не желаят да влизат в борба, а цивилизовано да дадат опция на останалите партии да поемат отговорност. Понеже страната е в неприятно положение и поемането на отговорност в подобен миг би довело до неуспехи. ГЕРБ са в тактически верен ход, отстъпват, дават опция на останалите партии да образуват някакво болшинство и ще им гледат цирка в профил ", каза събеседникът на Мария Константинова.

Дали от " ИТН "  ще се пуснат в подобен сценарий, следва да разберем, стана още ясно от думите на Василев. 

" Има Такъв Народ следва да разбере тежестта на тази власт, от тях зависи дали ще търсят електорални дивиденти. Струва ми се, че мълчанието към този момент не е най-големият актив. Електоратът дава обич, само че и доста бързо я развенчава ", приключи Стефанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР