БТА Шествие от катафалки премина пред Министерски съвет. Траурните автомобили минаха

...
БТА
Шествие от катафалки премина пред Министерски съвет. Траурните автомобили минаха
Коментари Харесай

Погребалните агенти излязоха на протест

 БТА Шествие от катафалки мина пред Министерски съвет. Траурните коли минаха по жълтите павета, с цел да стигнат до Народното събрание.

На катафалките са залепени български трибагреници, а водачите им натискат дълготрайно клаксоните на транспортните средства. В региона е засилено полицейското наличие.

На 27 февруари депутатите одобриха промени в Закона за устройство на територията. " За " законопроекта, уреждащ типа на гробищните паркове гласоподаваха 85 народни представители, " срещу " - 13 и " въздържали се " - 32, с което той бе признат. Вносители на законодателната самодейност са депутати от Вътрешна македонска революционна организация.

 Текстовете плануват общинският съвет да приема разпоредба, с която да урежда ръководството и вътрешния тип в гробищните паркове, реда и изискванията за погребения и кремации, използването и благоустрояването на гробните и урнови места и обвързваните с тази активност услуги на територията на общината. С нея се дефинират и условията към търговците, извършващи погребални строително-монтажни и каменоделски услуги на територията на гробищните паркове.

В претекстовете на законопроекта вносителите показват, че точно неналичието на закон за погребалната активност, с който да се контролират публичните връзки, свързани с траурно-обредната активност, ръководството на гробищните паркове и статусът на лицата, които могат да правят траурно-обредни услуги, води до нуждата от предлаганите промени.

От погребалните организации смятат закона за лобистки и на процедура, че той давал опция за монопол на общинските погребални сдружения.

Подобни наредби на Столична община няколко пъти са падали в съда, сподели Атанас Аргиров от Съюза на погребалните компании и добави, че е належащо да се изготви специфичен закон за обредно-траурната активност.

Протестиращите се заканиха, че в случай че настояванията им не бъдат чути от идната седмица катафалките ще стартират да затварят централни столични булеварди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР