БТА На летище Чешнегирово край Пловдив приключи курса на инструктори-парашутисти от

...
БТА
На летище Чешнегирово край Пловдив приключи курса на инструктори-парашутисти от
Коментари Харесай

На летище Чешнегирово американците ни показаха как да отваряме парашута

 БТА На летище Чешнегирово край Пловдив завърши курса на инструктори-парашутисти от състава на Силите за специфични интервенции за потребление на най-новите парашути RA1 - летящо крило. Той е част от Съвместната българско-американска подготовка " Тракийска есен ", която се организира в региона на Пловдив, в това число и на летищата край Крумово и Чешнегирово.

" Тракийска есен " е обичайно обучение, което се организира за 10-а поредна година край Пловдив, сподели командирът на Специалните сили бригаден военачалник Явор Матеев. По думите му на тези учения се отработват разнообразни детайли от главните задачи на Силите за специфични интервенции, като се натъртва на парашутно-десантната подготовка с детайли от други задачи, с цел да се употребява потенциалът на специфичните самолети С-130 Херкулес от Съединени американски щати.

Курсът е за асимилиране на новата парашутна материална част, която 68-ма бригада Специални сили получи предходната есен, разясни ген. Матеев.

Той посочи, че парашутните скокове се организират откакто са минали всички теоретични занятия, наземни тренажи и подготовки и се правят от 15-те най-хубави инструктори от 68-ма бригада Специални сили, от Военноморски сили и Военновъздушни сили. След скоковете те ще получат съответния допуск и документ, след което ще стартират да образоват своите сътрудници и новата система да се пусне всеобщо в потребление в специфичните сили, посочи командирът.

До момента скоковете в бригадата се правят със системата МС-6 - кръговиден купол, които са на въоръжение от 2-3 години, а в този момент към този момент и с RA1 - Летящо крило, една от най-съвременните парашутни системи за военно потребление, добави той.

Според инструкторите новите парашути дават опция както за наложително отваряне на парашута, по този начин и на ръчно и то с към 70-80 кг въоръжение и снаряжение. Гарантират извънредно точно приземяване, доста по-голям диапазон на метеорологичните условия, което, по думите им доста ще увеличи качествата на специфичните сили за осъществяване на задания чрез инфилтриране на групите по парашутен прийом при комплицирани условия и по-голям вятър.

Скоковете се организираха от 3 000 метра височина, парашутите се отваряха с ръчен прийом, като американските инструктори даваха инструкции на каква височина да се отваря парашутната система. Преди заключителния стадий българските инструктори-парашутисти са направили скокове при всички начини - наложително и с дръжка и от разнообразни височини.

Акцент в цялата подготовка са ограниченията за сигурност, които са общоприетите и което значи, че се минават всички тренажи и инспекции на парашутите, всички рапорти, като подготовката стартира от предния ден в региона на военното формирование, разяснява ген. Матеев.

Той е безапелационен, че при един парашутен скок всичко е значимо и нищо не може и не би трябвало да се подценява. И това е от нагъването на парашута до напускането на самолета, вярното държане на тялото във въздуха и вярното парашутиране, верния заход към земята и самото приземяване. Всяко обикновено подценяване може да докара до неточност и случай, сподели още командирът.

На въпрос за какво съвсем година след приемането на парашутно-десантните системи стартира тяхното действително асимилиране ген. Матеев отговори, че те са пристигнали от Съединени американски щати на части и тук, на място, се сглобяват, прави се подготовката за скоковете, което включва скокове с всеки един парашут, след което се стартира всеобщото им потребление.

Съвместната българо-американска подготовка " Тракийска есен - 2019 година " на процедура стартира от през днешния ден и ще продължи до 7 октомври. В нея вземат участие до 620 военнослужещи от българските Въоръжени сили и до 100 военнослужещи от Военновъздушните сили на Съединени американски щати в Европа. По време на подготовката ще се извършват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J " Херкулес " и " Спартан ". Българските и американските екипажи ще правят тактически полети на дребна височина, транспорт на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и ще отработват задания за доставка на филантропична помощ за бедстващо население. В взаимната подготовка ще вземат участие и самолети C-21 и МиГ-29, както и зенитно-ракетен дивизион от състава на българските Военновъздушни сили.

" Тракийска есен " ще способства за рационализиране на оперативните качества на подразделенията от заявените за присъединяване в задачи формирования. Българските военнослужещи ще подобрят тактическите си умения и ще обменят опит в осъществяването на задания, техники и процедури по стандартите на НАТО, сподели ген. Явор Матеев. Той акцентира, че учението е обичайно и това е 10-тото му издание. Ние държим на това обучение, нашите сътрудници от Съединени американски щати - също, като се стремим и двете страни всяка година да го надграждаме с детайли, като постоянно се включват вертолети от 24 авиационна база /Крумово/, а тази година и изтребители от 3 авиационна база /Граф Игнатиево/, съобщи ген. Матеев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР