БСП запазва броя на общините си след първи тур на

...
БСП запазва броя на общините си след първи тур на
Коментари Харесай

Безапелационната победа не се съобщава с гняв

БСП резервира броя на общините си след първи тур на локалните избори. С две трети са намалели и общините без общински съветници от социалистическата партия. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция на "Позитано " 20.

По думите й, предвид на планирани данни на левицата, невалидните бюлетини от първи тур са 15%. Това прави 400 хиляди изгубени гласоподаване, а единственото решение на казуса е машинното гласоподаване.

Според Нинова изводът от първия тур е, че Българска социалистическа партия се завръща в локалната власт и затвърждава наклонността си на триумф от президентските и европейските избори. Увеличава се поддръжката към партията в общинския съвет. Преди успеха за ГЕРБ е била в 21 области. От левицата не са имали нито една област. Сега Българска социалистическа партия отива на балотаж в 12 области, а общо има 70 балотажа. Лидерът на столетницата обаче акцентира, че емблемата на тези избори не са числата, които се мерят в партийните централи. Тя се базира на самопризнания на двама гласоподаватели, които са продали гласовете си против 20 лева В ефирен ефир са показали като аргументи бедността, страха и репресиите. Нинова заключи, че точно против тези фактори би трябвало да обединят напъните. Също по този начин прикани да се загърби партийното, с цел да бъде реализирана по-голямата цел - промяна на статуквото и извоюване на свободата на избор. Червената лидерка е уверена, че тази смяна е почнала на 27 октомври.

Във връзка с изявлението на премиера Бойко Борисов, че на първи тур от ГЕРБ безапелационно са победили Българска социалистическа партия, Нинова означи, че безапелационна победа не се афишира с яд и "червено от гняв лице ", а с усмивка. Според нея това държание на премиера е показателно. "От 21 области, печелиш 9, какъв брой да е безапелационна? ", попита тя и акцентира, че в общини, които са били "бастиони на ГЕРБ ", в този момент ръководещата партия е трета политическа мощ. Това значи, че преднамерено понижава поддръжката към ГЕРБ в цялата страна, а тази към Българска социалистическа партия пораства.

Зам.-председателят на левицата Георги Свиленски уточни, че би се съгласил с думите на Борисов, в случай че "мачът е бил почтен ". "Фандъкова води с 8%. Има 4-5 % избор в ромските секции. Това е платен избор, корпоративен избор, избор от боязън ", съобщи Свиленски.

На въпрос към коя партия Българска социалистическа партия би се обърнала за поддръжка на балотажа Нинова отговори, че ще се водят диалози с всички партии с изключение на с ГЕРБ.

По тематиката за избора на Иван Гешев за основен прокурор водачът на левицата уточни, че от Българска социалистическа партия доста пъти са говорили за правосъдна промяна. "Ако законът даваше опция на други партии да вършат оферти за претенденти, ние щяхме да го създадем ", добави тя. Също по този начин предвижда, че ще възникне и същият проблем при избора на европейските прокурори. "Някъде прикрито и порочно ще се изберат двамата европейски прокурори за България ", предсказа Нинова. Тя обаче не пожела да разяснява дали президентът Румен Радев би трябвало да се възползва от конституционното си право да върне избора на Гешев.

Председателят на левицата се въздържа и от коментар за това до каква степен разграничаването на Манолова от Българска социалистическа партия е повлияло отрицателно на резултатите от първи тур. Тя отхвърли акцията на социалистите да е била отрицателна. В умозаключение съобщи, че най-големият им триумф след втори тур ще е, в случай че хората са дали своят вот без боязън. А това да се удвоят кметовете на Българска социалистическа партия и да се усили броят на общинските съветници не е цел, а средство за реализиране на смяната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР