БСП за втори път загуби спечелен мач, след парламентарния вот

...
БСП за втори път загуби спечелен мач, след парламентарния вот
Коментари Харесай

БСП пак загуби спечелен мач

БСП за повторно загуби извоюван мач, след парламентарния избор през 2017-а. Така систематизирано може да се дефинират резултатите от изборите за Европейски парламент през 2019 година. С други думи, тв приемникът за следващ път победи хладилника, по този начин да се каже.

Факторите за този краен резултат са най-малко няколко. И първият е, че министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов взе предизборната акция на партията си на ръчно ръководство и приложи изпитаните, явно още работещи номера с рязането на ленти на незавършени обекти и плашенето на хората с комунистите. В приложимост отново влезе прословутият му дядо, който в действителност май му бил прародител. Борисов скри провинилия се Цветанов зад кадър, а самият той засия всекидневно от телевизионния екран. Това, че Цветанов беше прикрит от хорските очи обаче не значи, че той не е задвижвал смазаната изборна машина на ГЕРБ по места. Партията на Борисов има мощни позиции в локалната власт и лостове за въздействие върху гласоподавателите. Не бива де се подценява и чиновническият избор, който си пази хляба.

Социалистическата партия потегли първоначално от доста положителни изходни позиции след експлоадирането на гръмовните кавги с евтините първокласни жилища на властта и къщите за посетители, издигнати с европари. Само че отново позволи някои от грешките, които направи преди две години.

Отначало Българска социалистическа партия се сниши и остави ГЕРБ да се пържи в свадите. Но през последната седмица лидерката Корнелия Нинова и лидерката на листата Елена Йончева концентрираха нападките си главно върху премиера Бойко Борисов, като не можаха да се отърсят от експанзията си. Появиха се братовчеди на Борисов, нова къща в Банкя, друга в Барселона. Но в нажежената конюнктура броени дни преди гласуването и в случай, че Борисов в типичния си жанр незабавно отговаряше, някак си тези разкрития не реализираха стремежи резултат.

Освен това представителите на Българска социалистическа партия и претендентите за евродепутати съвсем не говореха на европейски тематики, а се концетрираха върху вътрешните проблеми – бедността, неналичието на правдивост и т. н. Сякаш водеха акция за избор на български парламент. Личеше си нетърпението им за предварителни избори.

Заиграването с тематиките на националистите като Истанбулската спогодба и миграцията също не им донесе кой знае какви дивиденти, в случай, че на състезаталната писта тичаше и Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация, който освен беше в свои води, само че към този момент има и актив като известен евродепутат.

Разбира се, въздействие оказа и разправията към листата на Българска социалистическа партия и пренареждането й на трагично съвещание на Националния съвет. Тепърва ще се види дали включването на шефа на ПЕС Сергей Станишев донесе позитиви или негативи.

Факторът ниска изборна интензивност също изигра своята роля. Това демонстрира, че Българска социалистическа партия не съумя да активизира по-широка външна страна – нещо, което се случи на президентските избори през 2016-а.

Социалистическата партия не съумя да разсъни и събере протестния избор. А подобен има. И това го демонстрират освен двата %, дали своят вот за някогашната кметица на столичния квартал „ Младост” и наказана на 20 години затвор за рушвет Десислава Иванчева, която нямаше опция да води акция. Показва го и положителният резултат на „ Демократична България”, която се пребори за едно евродепутатско място.

Е, утешителната премия е, че мощни персони като Елена Йончева и Иво Христов ще могат да покажат своите благоприятни условия на европейско равнище.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР