БСП за Българияпоиска политическа отговорност от министъра на земеделието, храните

...
БСП за Българияпоиска политическа отговорност от министъра на земеделието, храните
Коментари Харесай

БСП настоя за оставки заради разпространението на Африканската чума

" Българска социалистическа партия за България " изиска политическа отговорност от министъра на земеделието, храните и горите и ръководителя на Българската организация за сигурност на храните /БАБХ/ поради навлизането и разпространяването на болестта Африканска чума по свинете у нас.

Това разгласи на брифинг в Народното събрание депутатът от левицата Пенчо Милков . Той означи, че отношение би трябвало да вземе и ръководителят на Централния епизоотичен съвет Томислав Дончев , който би трябвало да координира дейностите при рецесия .

" Отговорните лица не свършиха своята работа две години обратно , не действаха съответно в дните и часовете, в които болестта навлезе, не изясняват ясно на жителите и на стопаните какво би трябвало да създадат, по тази причина считаме, че би трябвало да понесат политическа отговорност ", сподели Пенчо Милков. Той уточни, че три области към този момент публично са оповестили изключително състояние , а по данни на БАБХ има три наранени свинекомплекса.

Повече от две години нашата парламентарна група сигнализира по какъв начин болестта се доближава към границата с България , означи депутатът от левицата. Вместо това в последните години бяха отстранени участъковите ветеринарни лекари, уточни той. Милков означи, че не се е случил и всеобщият хигиеничен отстрел на дива свиня , а Националният епизоотичен съвет, управляван от заместител министър-председател, не е заседавал към този момент съвсем година.

Бяхме очевидци на липса на надзор на фуражи и свински артикули от Румъния , уточни още той. " Става дума несъмнено за небрежност и за непросветеност ", разяснява депутатът от левицата. Милков посочи и рискове от загробването на животните . В Добруджа водата е толкоз покрай повърхността, че заравянето на тонове животни, основава заплаха от екологични замърсявания , предизвести той. Съществува заплаха за унищожаването на един бранш от отглеждането на животни - свинепроизводството , добави депутатът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР