БСП за България не може да изтегли законопроекта си за

...
БСП за България не може да изтегли законопроекта си за
Коментари Харесай

Нинова: Не можем да изтегли законопроекта, това решава НС

" Българска социалистическа партия за България " не може да изтегли законопроекта си за промени в Изборния кодекс, той е минал през комисия. Това сподели на брифинг в Народното събрание водачът на левицата Корнелия Нинова.

По думите ѝ може да се вземе решение на Народното събрание за евакуиране на законопроекта.

По-рано в четвъртък " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " приканиха Българска социалистическа партия да отдръпна законопроекта си за промени в Изборния кодекс (ИК), а диалогът за изборния развой да стартира начисто. Ако желаете да беседваме за ИК и да има разговор, сме подготвени, увери Христо Иванов от " Демократична България ". И добави, че в случай че левицата желае да взе участие " в болшинство на реванша ", изборът е техен.

Ние питаме да слагаме ли " алена линия ", уважаеми демократи, да си отмените решението за оръжията, за самолетите, за всички решения, които бяха взети безусловно 10 дни след започване на Народното събрание, сподели още Нинова.

Днес диалогът за промени в ИК минава на доста висок звук, уточни Нинова и добави, че са почнали крайни изявления и " лепене на етикети ". Ние призоваваме всички да се успокоим и да вземаме рационални решения с рационални причини, съобщи тя и добави, че звук на този нервен диалог през днешния ден са дали " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " с декларацията от сутринта.

По думите ѝ партиите, които са си " залепили етикетите " за проевропейски и демократични, оспорват европейската народна власт, тъй като на никое място в Европа не се гласоподава с машини. Нинова напомни, че през днешния ден Народното събрание одобри декларация по отношение на присъединението на Република България към Шенгенското пространство, като от " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " не участваха в гласуването. В обществената комисия по предложение на " Продължаваме Промяната " отпадна от дневния ред гледането на Закона за фамилни помощи за деца, уточни още водачът на левицата.

Това дотук за проевропейските и обществено насочени сътрудници от " Продължаваме Промяната " и " Демократична България ", заключи Нинова.

" Днес си разрешиха още веднъж да лепят етикети " статукво " за партиите, които поддържаме промени в ИК, и да се гнусят от тази обстановка, от това статукво, само че не се гнусят да гласоподават със статуквото ГЕРБ и Движение за права и свободи експорт на оръжие за Украйна, заплащане в този момент и незабавно на нови самолети ", добави Нинова.

Не желаят диалози от " Продължаваме Промяната " с Българска социалистическа партия за държавно управление, без значение дали с втори или трети мандат, в случай че пристигна при нас – тяхна воля, само че да се знае занапред от българския народ кой ще провали опцията за постоянен кабинет, работещ парламент, спокойна зима, обществени заплащания и гаранции за стопанската система, сподели Нинова.

" Продължаваме Промяната " и " Демократична България " с тази поръчка блокират опцията да продължи смяната на модела, за който се борят, добави тя. Нинова посочи, че смесеното гласоподаване се трансформира в алена линия. Тази нервност към този момент буди от ден на ден подозрения за операция на машинния избор, разяснява Нинова.

Относно реакцията на Бойко Борисов за регион “Чужбина “ и премахването на Обществения съвет -– тези оферти са направени сред първо и второ четене от ГЕРБ, напомни Нинова.

По-рано " Продължаваме Промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ) от парламентарната трибунапризоваха " Българска социалистическа партия за България " да отдръпна импортирания от тях законопроект за промени в Изборния кодекс (ИК)и диалогът за изборния развой да стартира обществено и начисто. От своя страна Демократична България също са подготвени да отдръпват своя законопроект, обвързван със софтуера на машините за гласоподаване. Това разгласи от трибуната на Народното събрание (НС) ръководителят на парламентарната група (ПГ) на Демократична България Христо Иванов.

" Ако желаете да беседваме за ИК и да има разговор, сме подготвени, увери той. И добави, че, в случай че левицата желае да взе участие " в болшинство на реванша ", изборът е техен ". Иванов предложи на следващия ден " Българска социалистическа партия за България " да внесе в пленарната зала план на решение на Народно събрание за отдръпване на законопроекта, такава опция дава правилникът за работа на депутатите.

Политическа партия и Демократична България са подготвени да стартират разговор начисто, в който да бъдат разисквани всички аспекти, съобщи Христо Иванов.

По думите на Иванов 48-ото Народно събрание е почнало с обети за разговор и създаване на доверие и това е изглеждало като съществено желание, което почива на осъзнаване на обстоятелствата до какви равнища е достигнало разделянето и опълчването в обществото и за политическия блокаж.

" Истината е, че всяка от парламентарните групи направи изпитание да даде своя принос да се откри някаква нежна атмосфера на диалогичност в този парламент, прокарахме значими решения, макар че не се обрисуваше да се образува държавно управление, стартира да " хваща някакъв корен " чувството, че може да се приказва, че има смисъл от говоренето и то води до някакви дейности ", уточни политикът.

" За голямо страдание, процесът, по този начин, както беше конструиран при разглеждането на измененията в ИК, е на път да счупи, съгласно Политическа партия и Демократична България, разговора. Вчера в нарушаване на правилника освен беше върната опцията да се гласоподава различно с хартиената бюлетина, а без разговор, без нужното разискване на всички аспекти, беше изработен значителен пакет от промени в кодекса, който може да бъде характеризиран като амбициозна промяна на изборния развой ", считат двете ПГ.

Някои от измененията, по думите на Христо Иванов, са явно отменящи неща, които се разискват в обществото от доста време, и в този момент в границите на едно среднощно съвещание с " ритник " безусловно бяха отстранени значими промени като регион " Чужбина ", да вземем за пример.

Той не може да бъде изхвърлен от прозореца за една нощ, не се прави по този начин, разяснява ръководителят на ПГ на Демократична България. С почитание към всички причини по всички обособени оферти желая да обърна внимание, че в действителност се намираме на кръстопът дали ще можем да установим някаква атмосфера на разговор, или просто ще се образува следващото болшинство, което ще си прокара каквото си реши, акцентира той.

Иванов моли да се прави разлика сред изборното законодателство - развой, който е дълготрайна основа за това по какъв начин действа българската държавност, и едно частно решение по съответен въпрос.

" Призивите за разговор на господин Карадайъ и на господин Борисов на този стадий наподобяват като апели да станем " смокиново листо, зад което вие да извършите това, което по този начин или другояче сте решили ", сподели от трибуната Христо Иванов.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР