БСП винаги е била партия, свързана с интелигенцията, още от

...
БСП винаги е била партия, свързана с интелигенцията, още от
Коментари Харесай

Станишев: Издигаме Достена Лаверн срещу опростачването в политиката

БСП постоянно е била партия, обвързвана с интелигенцията, още от самото си учредяване. С тези думи водачът на Българска социалистическа партия Сергей Станишев аргументира издигането на кандидатурата на Достена Лаверн за европейски народен представител от листата на левицата. Самият той се срещнал с нея едвам при започване на годината, само че останал изключително впечатлен от книгата й „ Експертите на прехода, българските think-tanks на прехода и световните мрежи за въздействие ”.

„ За първи път видях някой да хвърли камък в едно тресавище – блатото на неолиберализма. Тази книга в действителност ми допадна”, уточни той по време на представянето на кандидатурата на Лаверн пред публицисти и интелектуалци в НДК.

„ 10 години към този момент Европейски Съюз се господства от десницата като институции. И резултатите са налице. Те станаха изключително нетърпими като реакция на хората по време на международната финансова, икономическа, обществена и политическа към този момент за Европа криза”, сподели още той.

Кандидатурата на Достена Лаверн е препоръчана на Българска социалистическа партия от предприемчив комитет от интелектуалци. Сред главните фигури в него са политологът Петър-Емил Митев, журналистът Петър Волгин, политологът Мария Пиргова и други На събитието участваха и депутати, измежду които Мартин Захариев, Валери Жаблянов и други

Станишев, който е и лидер на листата на социалистите, изрази убеденост на 100%, че Лаверн ще бъде определена за европейски народен представител. „ Не се колебая, че ще бъде един от нашите европейски депутати”, уточни той.

По отношение на самите избори Станишев съобщи: „ Правителството ще може да разгърне своята политика след безапелационна победа на европейските избори. В противоположен случай доста по-трудно ще бъде да върнем България на хората”.

„ Тези европейски избори в действителност са решаващи дали ще се резервира статуквото. Нещата са на кантар. Така, прочее, е и в България”, сподели той. Станишев аргументира своето водачество на листата с това, че желае да насочи едно по-особено обръщение към гласоподавателите. „ Бившият лидер на нашата листа ни нанесе удар в тил. Той работи за друга кауза”, добави той по адрес на лидера на листата на АБВ Ивайло Калфин.

Станишев посочи и различен мотив за издигането на Лаверн, която до момента е работила в областта на културата и образованието – „ да избегнат опростачването и чалгата в политиката с нейната кандидатура”.

„ Много съм разчувствана да съм в това семейство с вас днес”, сподели и самата Лаверн. „ На 17 години се заклех пред майка си: „ С политика в никакъв случай няма да се занимавам, с тази мръсна работа”. Тя тогава единствено се засмя”, показа тя.

Лаверн даде обещание да не разочарова инициативния комитет и Българска социалистическа партия, в случай че бъде определена за евродепутат. „ Сивият цвят господства в Брюксел. Градът, в който аз пребивавам – Страсбург, е по-красив от Брюксел. Не ходя на Хавай, знам”, уточни тя.

Лаверн даде обещание да изведе културата и образованието като приоритет на Европейския съюз и България. „ Образованието е ужасно оръжие и това огромните народи го знаят”, посочи тя. Лаверн даде обещание да отвори офиси в София и други градове, които да играят ролята на осведомителни бюра. Освен това тя ще продължи да организира срещи с интелектуалци.

Бившият министър на културата Стефан Данаилов разпореди на Лаверн поръчението да „ търси с нова сила” мястото на културата в европейските институции. Подобни рекомендации бяха отправени от редица интелектуалци – академични преподавателиу, културни дейци, публицисти. Сред другите наранени тематики бяха задържането на младежите, увеличението на нововъведенията, подобряването на образованието. Според Лаверн, младежите могат да се задържат в страната посредством обучение, като за задачата би трябвало да има национална тактика и обмисляне.

Политологът Петър-Емил Митев, който е предложил кандидатурата на Лаверн, също изясни претекстовете си. „ Пазарна стопанска система – да, пазарно общество – не. „ Не” на мутропазарната икономиката”, сподели той и добави, че тънката граница сред тези понятия е в културата.

Валерия МИНКИНА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР