БСП вече готви нов вот на недоверие. Това обяви Румен

...
БСП вече готви нов вот на недоверие. Това обяви Румен
Коментари Харесай

Гечев: Готвим нов вот на недоверие. Манев: ГЕРБ няма алтернатива

БСП към този момент готви нов избор на съмнение. Това разгласи Румен Гечев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов " по Канал 3.

„ Българска социалистическа партия не е в изолираност. Ако се прослведят събитията към значими за ръководещите закони, както и случая с Инерком и ЧЕЗ и настояването на ръководителя на Комисията – ГЕРБ и Движение за права и свободи постоянно гласоподават дружно. Ние не сме сами. Просто в такива случаи си проличава кой е същинска съпротива. Няма по какъв начин да е съпротива една партия, която по основни закони и решения гласоподава с ръководещите. Не желая да разисквам. Излагам факти”, разгласи в в предаването "Офанзива с Любо Огнянов " по Канал 3 депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

„ Народът взема решение кой да ръководи и кой да влезе в Народното събрание. След влизане в Народното събрание се взема решение на база аритметика кой с кого може да ръководи, защото е обществена загадка, че вкъм момента нито една политическа мощ не може да събере болшинство, с цел да ръководи независимо и разновидността е коалиция.

Коалициите се вземат решение от управлението на съответни партии. Техните имена нямат значение. Коалициите се дефинират на база стратегии. Преценява се кои разлики може да бъдат преодолени и в случай че се реализира единодушие, се минава към образуване на коалиция”, сподели Гечев.

Той разяснява и енергийната тематика и покачването на цените на тока и топлоенергията.

„ Разбира се, няма по какъв начин да порастват цените на природния газ или петрола и в това време другите цени да остават непроменени. Ние нямаме нищо срещу базата на пазарните условия. Но също по този начин не желаеме КЕВР да направи по този начин, че да ревизира и регистрира точните разноски на компаниите. Тъй като знаете, че претенциите на компаниите, които доставят електрическа енергия – те би трябвало да потвърдят какви са индустриалните им разноски и по-късно какъв е техният марж за облага. Ясно е, че те работят за облага. Но нашите искания са, че КЕВР няма благоприятни условия, няма и принадлежности да може да потвърди, че е сигурен във фактурираните разноски на електроразпределителните сдружения. Тъй като ние имаме съществени подозрения дали забележителна част от тези фактурирани разноски не са тествани от КЕВР и не са потвърдени.

Давали сме към този момент сигнали до прокуратурата, само че би трябвало да има смяна в механизма. И ние сме давали сигнали в Народното събрание и това ни е претенцията. Да потвърди Комисията, че реализира подобен надзор, тъй като до момента ни се дава отговор, че подобен не е сбъднат. Става въпрос за десетки милиони левове, които ЕРП-тата декларират”, разгласи социалистът.

По тематиката с митингите на майки с деца с увреждания.

„ Не е имало никакви съмнения дали да подкрепим законопроекта на омбудсмана Мая Манолова. А и ние като обществена партия сме имали задоволително доста оферти в Народното събрание.

Няма по какъв начин да не се съгласим, че цивилизоваността на едно общество се мери и по това какво е отношението му към хората в неравностойно състояние и хората с увреждания. Трябва да се направи баланс сред икономическите благоприятни условия на страната и потребностите на тези хора. Защото в случай че става въпрос за няколко милиарди лв., това би било недопустимо от икономическа позиция, само че в случай че става въпрос за 100 или двеста милиона лв., мисля, че това не би било проблем за българската държава”, добави икономистът.

По думите му предлагането на Българска социалистическа партия Народното събрание да не излиза в отпуск не е било популистко.

„ Защото, в случай че би трябвало да се взема решение някакъв въпрос от национално значение, Народното събрание ще работи и на три смени. В случая имахме избрани запаси, тъй като даже и да работим през август, тъй като ние нямаме подготвен проектозакон от управляващите”, сподели Гечев, като визираше точно поректозакона за хората с увреждания.

„ Това, че един сътрудник е решил да се отдръпна от управление и да търси персонална реализация си е негово право”, разяснява Румен гечев във връзка с отдръпването на Жельо Бойчев и спекулациите за разкол в редиците на Българска социалистическа партия.

„ Нека напомним, че и сегашният министър на финансите Владислав Горанов също си даде оставката и това не провокира разтърсвания в ГЕРБ. Не виждам скандал. Всеки има право на избор. Уверявам ви, че решението на Жельо Бойчев не е политическо, а е лично”, добави той.

По отношение на вота на съмнение, който не мина, и въпросът дали Българска социалистическа партия готви и нов трети избор Гечев отговори:

„ Разбира се. Когато е завършил вторият избор, се готвим за трети избор и се надяваме третият избор да е по-успешен. Управляващите имат задоволителен брой гласове, с цел да отхвърлят вота. Но ролята на опозицията е да демонстрира грешките и да ги изкарва на показ”.

„ Третият избор може да бъде за всичко. Бихте ли ми споделили една сфера, която не е в рецесия. Нека ги изброим – опазване на здравето се намира в пагубно положение. Над 500 милиона лв. са задълженията на държавни и общински лечебни заведения. Българската просвета и обучение се намира в тежко положение, защото ние имаме в пъти по-малко разноски за просвета като условен дял от Брутният вътрешен продукт от страните в Европа. Няма ни на никое място по произвеждане на лицензи, патенти и нововъведения. По конкурентоспособност сме на последно място в Европейски Съюз. Изоставаме и от страни отвън Европейски Съюз. Сектор „ Сигурност” – няма потребност да приказваме. Българската стопанска система – единствено един мотив ще употребявам и това е оценката на интернационалния бизнес. А тя е – при близо 10 милиарда евро вложения през 2007 година, в този момент са 950 милиона. 1000 % е намаляла оценката на международния бизнес към България. Не желаят да влагат в България.

Няма несъгласие с кредитния рейтинг – той не се дава за положението на стопанската система, а за опцията на държавното управление да тегли нови заеми. И защото бюджетният ни недостиг официално е невисок, защото фискалният ни запас официално е добър – това позволяла по-висок кредитен рейтинг”, добави Румен Гечев.

Той приказва и за срещата 16+1, която се организира в София и която би трябвало да отвори нови сфери на съдействие с Китай за страните от Централна и Източна Европа.

„ Ние сме на предпоследно място от тези 16 страни по вложения от Китай. Китайските вложения за предходната година са под 6 милиона $ на година. Даже Либерия има по-големи вложения. А Китай отваря металургични комбинати, открива банкови филиали в другите страни. Ние сме на опашката. И ще ви кажа за какво е по този начин – поради слугинажа на българския политически хайлайф. Той загробва българския Южен поток и трансферира тръбите към Турция, до момента в който Германия удвоява тръбите. Ние съсиспваме „ Белене”, до момента в който Чехия и Унгария подписват с Русия и построяват. Ние съсипваме връзките с Китай, до момента в който другите 15 страни се конкурират, упорстват за съдействие с Китай”, заключи Румен Гечев.

Веднага след Гечев посетител в студиото бе Маноил Манев от ГЕРБ, който отвърна във връзка желанията на левицата.

„ Това ли е им оръжието на Българска социалистическа партия. Ако това е оръжието им... Както видяхте вторият избор доста бързо привърши. Имаше единствено две изявления, с изключение на изрезките от вестници. Какво да им отговаряме”, отвърна Манев, като по този метод изясни и за какво на скорошните диспути за вота на съмнение той и сътрудниците му от ГЕРБ не са коментирали претекстовете на Българска социалистическа партия.

Той разяснява и изказванията, че има напрежение измежду ръководещите и то може да бъде туширано посредством рокади на върха.

„ Единственият човек, който може да прави, да мисли кадрови промени във връзка с министри е министър председателят. Може ли Румен Гечев да прави такива догатки? Като стане министър, тогава да ги приказва. Макар че по-добре да не става, като се има поради един интервал, когато той бе министър. Когато една партия е сериозна, тя вади обстоятелства. А те единствено приказват и плашат хората. Това значи, че те нямат потенциала нещо положително да кажат.Когато се случи нещо хубаво в България и те излизат с един избор, нима някой ни чуе какво са споделили. Вече съм уверен в това – на всяко нещо хубаво, което се случи в България, би трябвало да има избор. Това е тяхната политика”, съобщи Манев.

Относно социологическите изследвания, съгласно които ГЕРБ усилва преднината си пред Българска социалистическа партия той разяснява: „ Ако някой може да каже с ръка на сърцето, че ГЕРБ не е самокритична партия, че не се вслушва в мнението на хората, то той няма да бъде прав. Ако приказваме за самокритичността, в случай че приказваме за алтернативността, то България няма друга опция, колкото и някои да се мислят за такава. Няма по какъв начин да се излъжат хората. ГЕРБ внимава какво се случва в политическото пространство. И би трябвало да внимава като сериозна партия. Защото задачата не е ръководството, задачата не е да бъдеш във властта. Целта е да изпълниш програмата си. Затова неизбежно се съобразяваш с мнението на хората. Но в социологическите изследвания, хората даже и тези, които не гласоподават, споделят истината. И не избират беззъбата БСП”.

Депутатът бе безапелационен, че сериозен раздор сред ГЕРБ и Обединените патриоти няма, макар острото изявление на премиера Бойко Борисов, който разгласи, че няма да разреши повече той и партията му да бъдат употребени като тупан. „ Образният метод на говорене на премиера е осезателен. Ясно е, че негативите се носят от огромния в обединението и те отиват в ГЕРБ, когато би трябвало и когато не би трябвало. Проскръцване обаче няма”, безапелационен бе Манев.

Той призна, че е почитател на Горан Брегович и неговия оркестър за сватби и погребения. Както към този момент е известно точно този оркестър ще свири на обичайния събор на левицата на Бузлуджа в края на юли. „ Да си изберат какво ще честват – женитба или заравяне. Но аз съм от Стара Загора и по кое време различен път ще ми пристигна толкоз близо Горан Брегович. Може и да отида. Ако не ме изгонят с камъни”, заключи Маноил Манев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР