БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат на президента Румен Радев.

...
БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат на президента Румен Радев.
Коментари Харесай

За трети път в рамките на година: БСП върна неизпълнен мандат

БСП върна несбъднат третия изследователски мандат на президента Румен Радев. До това се стигна, откакто в сряда 117 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане” взеха решение законодателната стратегия, препоръчана от левицата, да не влезе в дневния ред на Народното събрание.
Обратът в решението на левицата за връщане на третата директория пристигна единствено ден след пленума на партията. Там единомислещо социалистите взеха решение да предложат законодателната стратегия на депутатите. Чрез вота в зала партията мандатоносител искаше да опита да тества ще събере ли нужното болшинство, само че без триумф.
„ През тези 10 дни парламентарната група постави всички вероятни старания в границите на 47-ия парламент да бъде формирано държавно управление. Съставихме управническа и законодателна стратегия, която представихме на четиримата евентуални съдружни сътрудници. За страдание, в последния миг Има Такъв Народ отдръпна поддръжката от законодателната стратегия. В тази връзка ПГ на Българска социалистическа партия взе решение да не уточни претендент за министър-председател и връщаме мандата като неизпълнен”, разгласи Георги Свиленски.
От своя страна президентът Румен Радев поздрави Българска социалистическа партия за положените старания. „ Днес вашата партия връща този мандат, само че дружно с неизпълнения мандат, ръководещата коалиция завещава и на служебния кабинет хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на стопанската система, на обществената система, е най-тежкото завещание на това правителство”, регистрира президентът.

Какво следва
След хода на Българска социалистическа партия топката още веднъж е в полето на президента. Негово е решението какъв брой още работни дни остават на 47-ото Народно заседание. Процедурата планува с един декрет президентът да разпусне Народното събрание и да назначи длъжностен кабинет. Конституцията не е показала период, в който това да се случи.
От момента, в който Радев назначи служебните министри, стартира да тече период, в който те би трябвало да провеждат идващите парламентарни избори. Най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходния парламент. Ако разпусне Народното събрание още този понеделник, първата допустима дата за избори е 2 октомври.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР