БСП свиква специално заседание на Националния си съвет, за да

...
БСП свиква специално заседание на Националния си съвет, за да
Коментари Харесай

БСП свиква специален пленум, за да обсъди свой законопроект за избирателната система

Българска социалистическа партия привиква особено съвещание на Националния си съвет, с цел да разиска законопроекта за промени в Изборния кодекс, който планува въвеждане на смесена изборна система, оповестява Епицентър.бг.

Едва откакто текстът бъде утвърден от пленума, алените депутати ще го подават в деловодството на Народното събрание.

Най-вероятно Националният съвет ще се събере в събота - 24 юни.

В края на ноември 2016 година на първия пленум след президентските избори алените взеха решение да предложат подобен отговор на референдума, иницииран от Слави Трифонов.

Според социалистите, с цел да се отговори на желанието на жителите за мажоритарност, 240-те народни представители би трябвало да се избират по този начин: 120 да бъдат предавани както до момента от депутатски листи, а останалите 120 - мажоритарно.

От ГЕРБ също лансираха нова концепция, свързани с мажоритарния избор. Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов съобщи пред „ Стандарт ", че би трябвало да се свика нов референдум по тематиката за изборната система, на който българските жители да посочат каква тъкмо смяна в изборната система желаят. Според Данаил Кирилов нов по-обширен референдум е един от вероятните изходи от сегашната обстановка.

" Промените в изборната система са задоволително комплициран въпрос и няма по какъв начин да ги подминем единствено със заложения на миналия референдум на 6 ноември въпрос - за или срещу мажоритарния избор ", разяснява Кирилов.

По думите му, в случай че се направи ново допитване, може да се изиска по-детайлното мнение на гласоподавателя освен дали утвърждава 100% мажоритарната система, само че и какво е мнението му за другите изборни системи. Като значимо изискване за иден референдум ръководителят на правната комисия уточни провеждането на разяснителна акция и добра подготовка от най-малко една година, а заложените въпроси да са повече от един.

„ Първо - каква да е изборната система. Второ - мажоритарна ли да бъде тя. Смесена ли да бъде системата, или да бъде актуалната система с усъвършенствания ", изрежда пред изданието Кирилов.

Проверка на Епицентър.бг обаче откри, че концепцията на Кирилов не среща интерес измежду парламентарните групи.

" Не звучи съществено ", показаха депутати.

На 15 юни Народното събрание отхвърли импортирания от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители законопроект за промени в Изборния кодекс. На процедура това бе кодексът, стартиран от шоумена Слави Трифонов. Текстовете предвиждаха избиране на депутатите в два тура с безусловно болшинство. При гласуването законопроектът бе подсилен единствено от ГЕРБ и Воля на Веселин Марешки.

Реакцията на Трифонов не закъсня. Според него депутатите суспендирали конституцията. Изявлението му не стресна никого.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР