БСП - София поднови дискусията за необходимостта от доктрина за

...
БСП - София поднови дискусията за необходимостта от доктрина за
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Време е за равносметка какво спечели и какво загуби България за 13 години членство в НАТО

БСП - София възобнови полемиката за нуждата от теория за национална сигурност.
" България е член на НАТО към този момент 13 години. Някой направи ли до момента равносметка какво завоюва и какво загуби страната ни от това? Въпросът зададе ръководителят на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов по време на полемика на тематика " Има ли потребност от нова идея за националната сигурност на България? ", проведена от Дискусионен клуб " Политика 21 " и Градския съвет на Българска социалистическа партия - София. Участие във форума, който се организира във Федерацията на научно-техническите съюзи, взеха депутатите доцент доктор Николай Цонков, заместник-председател на Комисията по защита към Народното събрание, както и членовете й ген. Кольо Милев и Петър Витанов, членът на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Красимир Янков, както и редица потвърдени специалисти в областта на националната сигурност и защитата.

Калоян Паргов разгласи, че с днешния конгрес Градският съвет на Българска социалистическа партия - София възобновява полемиката за нуждата от теория за национална сигурност. " Редица фактори въздействат на сигурността на страната. Не е единствено защитата, вътрешния ред, службите, опазването на границите. Образованието, опазването на здравето, обществената политика също са извънредно значими, разяснява Калоян Паргов. - Колкото по-малко деца се раждат в България, толкоз по-зле за сигурността. Колкото по-лоша е грижата за здравето на жителите, толкоз по-голяма е опасността за националната ни сигурност. Колкото по-зле е ръководена и въоръжена армията, толкоз по-слаба е тя. А, в действителност, знаем ли какви са функционалностите на днешната наша войска?! Някой направи ли равносметка за тези 13 години участие на България в НАТО? Какво ни даде НАТО и какво ние дадохме на НАТО?! Освен тези задачи по света, в които участваха български военнослужещи и дадоха свидни жертви. Нормално ли е да има 9000 чиновници в администрацията на българската войска и 15 000 военнослужещи?! Това съответствие вярно ли е? Не бива ли да бъде направена промяна, която да понижи броя на чиновниците в администрацията на българската войска, да бъде повишен броят на военнослужещите, да бъде вложено в екипировка, съоръжение, образование? Ето това е част от концепцията на Българска социалистическа партия за смяна, това е нашата различна политика в границите на българската войска. Защото сигурността е ефимерно разбиране, то е чувство. Днес хората в България не се усещат сигурни и предпазени. И тъкмо тази тяхна неустановеност ги принуждава да излязат на улицата и да стачкуват. Дори тези техни митинги са част от сигурността на страната. В съответния случай - изчезналата им сигурност ".

Доц. доктор Николай Цонков беше безапелационен, че е извънредно неотложно да бъде изработен разбор и да бъдат дефинирани главните национални ползи. " Законодателната база, която съществува сега, не е прецизна, а също така не се извършва в цялостна степен, разяснява той. - Всичко това води редица проблеми след себе си, а най-опасният от тях е неналичието на задоволително добра съгласуваност сред обособените детайли за национална сигурност. Крайно налага се да бъде изработен изчерпателен разбор на вътрешната и външната среда за сигурност и на тази база да бъдат обрисувани главните трендове. Този разбор би трябвало да е основа за нова тактика за национална сигурност на България. А идната стъпка е да бъдат формулинари главните национални ползи на страната ни. Като относително дребна страна, считам, че би трябвало да се съсредоточим главно в района ".

Според ген. Кольо Милев, проблемите в българската войска досега са решавани на парче, а това няма по какъв начин да докара до изцяло справяне с съществените въпроси в бранша. " Като някогашен пълководец на 61-а Стрямска механизирана бригада считам, че сухопътните войски се неглижират, безапелационен беше ген. Милев. - Смятам, че във връзка с българската войска напъните би трябвало да бъдат ориентирани основно в две посоки - персоналният състав и въоръжението и техниката. Наблюдаваме стесняване на армията за сметка на полицията, където се наливат доста средства. Колкото до националната политика във връзка с сигурността - към момента нямаме ясно декларирани цели и цели. България е в разкрачено състояние сред Запада и Изтока, което по никакъв начин не е добре ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР