БСП - София иска спешно анулиране на поръчката на Столична

...
БСП - София иска спешно анулиране на поръчката на Столична
Коментари Харесай

БСП - София иска спешно анулиране на поръчката на СО за електростатичните филтри за комини

БСП - София желае незабавно отменяне на поръчката на Столична община за електростатичните филтри за комини. Това оповестиха от пресцентъра на Градския съвет на партията.

Тя е оповестена със заповед на заместник-кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура Йоанна Христова и е за доставка и монтаж на електростатични филтри за горивни съоръжения с мощ до 50 kW на семейства, ситуирани на територията на Столична община - до 2000 броя. Обществената поръчка е с индикативна обща стойност 6 600 000 лв. без Данък добавена стойност. Средставата за осъществяването на поръчката би трябвало да се поемат от бюджета на Столична община. Крайният период за подаването на документи за присъединяване беше 17,30 часа на 9-ти септември.

Странното в поръчката е, че прогнозната стойност за първия интервал (2019-2021 г.) на изпълнинието й е 3 300 000 лв.. Не се планува понижаване на цената на контракта, в случай че участниците оферират по-ниски единични цени, само че се планува увеличение броя на инсталираните филтри. Предвидено е поръчката да има и втори интервал (2022-2023 г.), като и за него е планувана "твърда " стойност от 3 300 000 лева Как Столична община подписва контракт на стойност 6 600 000 лв., без да има планувани в бюджета средства за това, питат от Българска социалистическа партия - София.

Според член 102, точка 1 от Закона за обществените финанси първостепенните разпоредители с бюджет не могат да правят разноски и да поемат отговорности за разноски за настоящата година, надхвърлящи общия размер на одобрените разноски и отговорности за разноски по бюджетите им. А точка 2, че наложените наказания и неустойки, както и непозволено усвоеното безплатно финансиране са за сметка на одобрения бюджет на първостепенните разпоредители с бюджет, доколкото със закон не е несъмнено друго.

"Предвижда се в границите на оферираната за един филтър цена да се включат СМР при положение на нужда за доизграждане или промяна на коминното тяло в едно с доставката, монтажа и други механически действия, касаещи електростатичните филтри, сподели специалистът на Българска социалистическа партия в комисията по Инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне Валентина Узунова. - Не излиза наяве до какъв размер и тип СМР са включени в това условие. Поставянето на електростатичните филтри е доста характерна монтажна активност. В техническото задание няма обвързване за изпълнителите – личният състав да има съответния опит и умения. Записано е, че има съответни условия за личния състав и/или за управителния състав. Това прави бъдещото осъществяване на поръчката рисково за жителите, защото изпълнителите не могат да подсигуряват, че чиновниците им или наетият личен състав ще са способени да извършат качествено монтажа на филтрите ".

Заедно с доставката и монтажа на филтрите, изпълнителят ще е длъжен да извършва и редица действия, несъвместими с главния предмет на поръчката. Той би трябвало да извърши оглед на евентуалните места за доставка и монтаж на съответния брой планувани електростатични филтри за календарната година. И в границите на тази активност определеният реализатор следва да показа лист с адресите, на които ще се извърши монтажа. Да изготви указател и интерактивна карта с адресите, на които са инсталирани електростатични филтри.

Да актуализира и интерактивна географска карта на Столична община с визуализирани адреси, на които са инсталирани електростатични филтри след всеки монтаж. А при положение на нужда, да доизгради или поправя коминното тяло.

"На база на цялата тази информация, пораждат редица въпроси, които са причина за отменяне на поръчката и изрично обществено искане на незабавни отговори ", разяснява Валентина Узунова. - Тя уточни и въпросите, на които от Столична община са длъжни да отговорят:

1. Има ли задоволително доказателства, че посредством сходна социална поръчка Столична община ще извърши условието на Директива 2008/50/ЕО, намаляването на излъчванията да се реализира с новаторски и ефикасни ограничения от една страна и ще се резервира здравето на жителите от друга посредством обезпечаването на чист въздух, като главно човешко право?

2. Има ли задоволително надеждни доказателства и извършени проби в Европа и света за ефикастността на електростатичните филтри при монтирането им на коминни тела свързани със остарели печки (горивни системи) и с източници на горене: дърва с неконтролирана мокрота и/или мокрота над 20%; ПДЧ; горими останки от строителни обекти; картонени отрязъци и отпадъчна хартия; опаковъчен материал, обработеното дърво (импрегнирано или боядисано), пластмаса или други битови боклуци за изгаряне? При изброените източници на горене не се ли покачват ФПЧ в пространствата? Не се ли заплашва животът и здравето на жителите, пребиваващи в пространства, в които има изгаряне на некачествена дървесина и горими боклуци от друго естество, макар монтажа на електростатичните филтри?

3. Как Столична община ще управлява източниците на горене в обектите, на които са инсталирани електростатичните филтри? Какъв ще е механизмът за следене работата на инсталираните филтри – включване и изключване, замърсяване, замяна на електродите? Гражданите осведомени ли са с това, че ще би трябвало да заплащат електичеството, което употребяват филтрите, въпреки и това да е в порядък на към 30-50 лева на година?

4. Електростатичните филтри са в групата на вторичните механически решения за намаляването на ФПЧ и наночастиците във въздуха. Първичните ограничения са свързани с подмяната на горивната система и/или гориво в семействата и/или в публичните обекти. Цената на един електростатичен филтър варира от 1500 до 3000 евро. Видно е, че замяната на отоплителния апарат и/или типа гориво е по-устойчива първична мярка с оглед съответствие успеваемост на намаляване на ФПЧ по отношение на инвестицията, нужна за тази активност. Подмяната на отоплителния апарат е с неотложен резултат на търпима цена, която в някои случаи е по-ниска с към два-три пъти от тази на филтрите. Явява се първична наложителна мярка предхождаща монтажа на филтри или други димоочистващи системи.

5. Столична община има ли направен разбор за това по какъв начин стопански ще наподобява модела на вложенията, които се планува да се създадат по оповестената социална поръчка по отношение на вложения, които биха могли да се създадат в семействата на Столична община за въвеждането на първоначални ограничения за намаляване равнището на ФПЧ, посредством замяна на горивни системи и/или тип гориво?

6. Какво постанова Столична община да извършва вторични ограничения за над 6 600 000 лв., които изрично нямат потвърден резултат и резистентност, без осъществяването и разбора на първичните ограничения? Това не е ли една причина за разхищаване на средства от общинския бюджет?

7. Отчита ли се обстоятелството, че самите електростатични филтри се замърсяват рисково и стават източник на ФПЧ и наночестици, в случай че се инсталират в обекти, в които се изгарят некачествени твърди горива. Отчита ли се директната взаимозависимост сред успеваемостта на процеса на изгоряне и успеваемостта на филтрите?

Според Валентина Узунова, друга група въпроси визира връзките сред Столична община и семействата, в които ще бъдат инсталирани електростатичните филтри:

1. Кой поема като организация, асортимент на коппетентни лица и възнаграждение почистването на комините, преди монтажа на филтрите?

2. Кой ще поеме разноските по почистването на филтрите след гаранционната поддръжка?

3. Предвидена ли е замяна на електродите в границите на гаранционния период?

4. Как ще се уредят връзките сред жителите, притежатели на постройките, в които ще се инсталират електростатичните филтри и Столична община?

5. Изискването за Изготвяне на указател и интерактивна карта с адресите, на които са инсталирани електростатични филтри, не е ли изнасяне на персонални данни в публичното пространство?

6. За да се вършат корекции в интерактивната карта на град София от страна на Изпълнителине на публичната поръчка, не би ли трябвало да има някои характерни условия към тях по отношение на подготвеност за тази активност и боравене с информация, която е по-чувствителна, като база данни?

7. Има ли изясненост за това по какъв начин монтажа на филтрите ще бъде съгласуван с условията за пожарна сигурност и нормите на Закон за устройство на територията? Коментирани ли са вероятни проблеми с основния проектант на София, по отношение на дейностите, планувани за осъществяване в публичната поръчка?

8. Как се взема решение въпроса с мълниезащитата, заземяването и преработката на електроинсталацията в постройките, обект на интервенцията? Кой ще поеме разноските за тези действия, в случай че се окаже, че за осъществяването им има законови отговорности?
"Обявяването на тази поръчка ме стимулира да проуча международния опит във връзка с техническите решения и успеваемостта на електростатичните филтри, разяснява Валентина Узунова. - Категорично в международен мащаб не може да се удостовери и извънредно мъчно е да се дефинира успеваемостта на филтрите. Те са ефикасни в идеално следена среда на горивни системи и източници на горене - пелетни печки или камини със сертифицирани доставки на пелети; печки на дърва със сертифицирани доставки на дърва с мокрота не по-голяма от 20% и така нататък. За ефикасната работа на филтрите способства влажността на въздуха, налягането, температурата на горене, външната температура, типа на източника на горене, горивните системи и така нататък ".

Според Валентина Узунова тази социална поръчка на Столична община буди подозрения и терзания. Тя попита дали под претекст за възстановяване качеството на въздуха в София, в действителност, не се крие опит предизборно да се усъвършенства финансовото положение на някои заинтригувани лица.

"БСП е за това да се показват новаторски и стопански ефикасни ограничения, които да са устойчиви и да подсигуряват по-добро качество на въздуха в градските региони, сподели тя. - В случая с въпросната поръчка има прекомерно доста въпроси без отговор. Затова ние, от Българска социалистическа партия - София, призоваваме кмета Фандъкова неотложно да спре поръчката, както и Прокуратурата да се самосезира по случая. Освен това, заместник-кметът Йоана Христова да понесе съответната отговорност за това, че не е спазила Закона за обществените финанси ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР