БСП ще внесат жалба в Конституционния съд (КС) срещу промените

...
БСП ще внесат жалба в Конституционния съд (КС) срещу промените
Коментари Харесай

И БСП сезира Конституционния съд за промените в АПК

БСП ще внесат тъжба в Конституционния съд (КС) против измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които болшинството в Народното събрание одобри макар острите рецензии на опозицията и юридическите среди. По-рано през днешния ден президентът Румен Радев също сезира Конституционен съд с искане поправките да бъдат оповестени за противоконституционни и за несъответстващи.

Държавният глава наложи несъгласие на промените в Административнопроцесуален кодекс, само че предходната седмица депутатите го отхвърлиха. Още тогава социалистите оповестиха, че считат да сезират Конституционен съд, тъй като съгласно тях поправките опонират на главния закон. Измененията в Административнопроцесуален кодекс усилват в пъти таксите за касационните тъжби. Според социалистите по този начин ще се ограничи правото на хората да пазят правата си. Текстовете вкараха и закрити за жителите съвещания на Върховния административен съд (ВАС), както и премахването на последната инстанция в десетки закони, след които тези за околната среда и за достъпа до социална информация.

Прочети повече Основното терзание на екологичните организации пък е, че с новите правила правосъдните такси за екологичните каузи ще станат непостижими, а повода е, че те ще се дефинират от материалния интерес на капиталовото желание. Става дума за наредбите, които плануват и нарастване на таксата за касационно обжалване при определяем веществен интерес. Ако той е под 10 млн. лв. -таксата ще бъде 0.8%, само че няма да може да бъде повече от 1700 лв.. Ако ползата е над 10 млн. лв., таксата ще бъде до 4500 лева, а до момента е била 5 лева Това значи, че колкото по-скъп е даден план, толкоз по- висока ще е таксата за обжалването му. Измененията в Административнопроцесуален кодекс плануват нарастване на таксите в касационното произвеждане. Физическите лица ще би трябвало да внася такса в размер на 70 лв., а когато жалбоподател е компания или организация - 370 лв.. Досега физическите лица плащаха 14 лева, а за компаниите - 25 лева След измененията в закона таксите за първа инстанция останаха същите - 10 лева за жители и 25 лева за организации и компании. За произвеждане по анулация на влезнали в действие правосъдни актове се събира такса в размер на 30 лв. за жители и 150 лв. за организации и компании.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР