БСП ще удари на камък и въпреки амбицията на лидера

...
БСП ще удари на камък и въпреки амбицията на лидера
Коментари Харесай

Само ГЕРБ не искат комисия за ремонт на Изборния кодекс

БСП ще удари на камък и макар " упоритостта " на водача й Корнелия Нинова, най-вероятно няма да бъде образувана нова краткотрайна комисия за ремонт на Изборния кодекс. На проведената от левицата във вторник работна среща в Народното събрание не се отзоваха депутати от ГЕРБ. По-късно ръководителят на парламентарната група на ръководеща партия Даниела Дариткова даде да се разбере, че няма потребност от нова комисия, защото и правната можела да се оправи с следващите ремонти в изборното законодателство. Идеята на опозицията е комисията да е на паритетен принцип, а поправките да не са в последния миг, както нормално става, а много по-рано.

Според Дариткова Българска социалистическа партия са избързали със срещата, а Нинова отворила тематиката даже преди президента Румен Радев, който по време на балотажа разгласи, че ще свика среща с всички парламентарни сили за " пороците " в изборния развой. Дариткова счита, че законодателните промени би трябвало да стартират, откакто всичко е било оценено и след отчетите на изборната администрация (ЦИК). Поредният ремонт трябвало да бъде " без пристрастия и припряност ".

Шефът на депутатите на ГЕРБ изясни протеста на срещата с това, че времето й било сменяно няколко пъти, а депутатите били в " бюджетна процедура ".

След диалозите сред представителите на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Воля " и Вътрешна македонска революционна организация, които бяха закрити за медиите, стана ясно, че като съществена мярка против операции при избори отново ще бъде препоръчано въвеждането на машинно гласоподаване. Не е ясно обаче какво да е - сегашното, което бе извършено тази година на евровота, при което след гласуването устройството отпечатва и хартия, или друго. То можело да бъде, като в машината се поставя бюлетина и вотът да отива автоматизирано в общата система, която да го регистрира.

Според депутати от левицата по този начин ще се лимитират до най-малко грешките с протоколите, както и времето за отчитане на резултата. Разговорите са в самото си начало, само че крайната ни цел е да бъде въведено машинно гласоподаване, разяснява пред в. " Сега " представител на управлението на Българска социалистическа партия. Засега няма изясненост и консенсус кой ще сертифицира машините, кой ще ги одитира, дали устройствата още веднъж ще се наемат, или ще са на страната и прочие

На срещата водачът на " Воля " Веселин Марешки и представителят на Вътрешна македонска революционна организация повдигнали въпроса за въвеждането на учебен ценз при гласуването, което е противоконституционно. Движение за права и свободи още веднъж заложили на отпадането на възбраната за пропаганда на непознат език, унищожаване на уседналостта, както и на ограничаване на броя на секциите отвън страната.

НА НИВО

На фона на настояванията за анулиране на изборните резултати в София, Шумен, Ловеч, Горна Оряховица, Дупница и други, представителят на ЦИК Александър Андреев разяснява, че липсвала информация за " тежки нарушавания, които биха могли да опорочат изборния развой в София или да са незаконосъобразни ".  " Административният съд би трябвало да реши дали импортираните от Мая Манолова тъжби и доказателства към тях са задоволителни за касирането на вота в София ", посочи  Андреев пред Би Ти Ви във вторник. Коментара си той направи във връзка на внесеното искане на неуспелия претендент за кмет на столицата за анулиране на вота заради " операции " на протоколите, голям брой сбъркани и невалидни бюлетини, както и сигнали за " пазаруване " на гласове. Андреев посочи, че в ЦИК нямат визия какви документи е показала Манолова, защото те се предават към съда от Общинската изборна комисия. Според представителя на ЦИК разминаванията в някои от изборните протоколи са поради това, че при прехвърлянето на данните от черновата на истинския протокол числата не са били вярно записани. Андреев оправда казуса с преференциите, защото те или не са били регистрирани вярно, или са маркирани неверно. Според него обаче организацията на локалните избори е била на равнище.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР