БСП ще търси възможност за съставяне на правителство в четири

...
БСП ще търси възможност за съставяне на правителство в четири
Коментари Харесай

Нинова кани Борисов, Кирил Петков и Асен Василев на лидерска среща за правителство

БСП ще търси опция за сформиране на държавно управление в четири стъпки. Това разгласи пред кореспонденти водачът на партията Корнелия Нинова, откакто получи третия мандат от президента.

Тя ще изиска от Националния съвет на Българска социалистическа партия мандат да договаря с всички парламентарни сили. Към този миг нямали претендент за министър председател. Въпросът щял да се разиска с обединенията, които се съгласят на диалози. 

Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия ще поканят на лидерска среща ръководителите на другите партии. Тя изрази подготвеност да беседва даже с ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Съпредседатели на втората по величина парламентарна мощ - " Продължаваме промяната ", са Асен Василев и Кирил Петков, с които Борисов е в остра омраза. 

" На тази среща да се изясним - желаеме ли да има държавно управление, или си играят игрички и се трансферира горещия картоф, с цел да не се понесе отговорност за предварителни избори. И от тази среща зависи към този момент и четвъртата и идващите стъпки. Ако реализираме някакво единодушие, което подсигурява болшинство, започваме да работим по дилемите на това държавно управление, периода на това държавно управление, състав - експертен или политически, само че всичко това ще зависи от срещата сред ръководителите ", сподели Корнелия Нинова. 

Тя разгласи, че към момента има късмет за сформиране на постоянен кабинет. 

Идеята била да се търси това, което ги събира. 

На въпрос по какъв начин си показва да се случат нещата, в случай че имат диаметрално противоположни отзиви във връзка с войната в Украйна и бюджетната политика, Нинова отговори: " Представяме си го, запазвайки разнообразни позиции - идеологически и политически, да търсим това, което ни събира и което рецесията сега постанова да решим най-спешно. Инфлация, цени, приходи, Плана за възобновяване и резистентност, нов бюджет за тази година... Има неща, които незабавно би трябвало да се свършат и които могат да ни обединят. Това ще търсим, а не разграничителните линии. "

От " Продължаваме промяната " споделили, че не са съгласни на коалиция " Вежди Рашидов ", уточни кореспондентка и попита допустимо ли е тъкмо тези партии (ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък " ) да излъчат държавно управление. 

" От през днешния ден не мога да ви кажа нищо сигурно ", отговори Корнелия Нинова. " Казах ви какви четири стъпки предвиждаме и съгласно развиването на всяка една от тях ще следват и изводите. Разбира се, всичко ще става пред вас. Ще имате информация, бъдете спокойни. "

" Трудно ще бъде, само че не е невероятно. Трябва да опитаме ", сподели още лидерката на Българска социалистическа партия за възможностите за лъчение на постоянен кабинет.

Мандатът щял да се държи " рационално време ". 

" Ако реализираме единодушие, че можем да вършим кабинет, несъмнено, ще ни би трябвало повече време, с цел да уточним задания, състав, конструкция и така нататък Ако се види на лидерската среща, че няма единодушие, всеки да излезе да си каже мнението и ще го върнем ", сподели Корнелия Нинова. 

Президентът обаче сложил въпроса за приемането на закони в Народното събрание. Бързо разформироване на Народното събрание щяло да лиши страната от доста благоприятни условия. 

" Въпросът е доста сложен. Висока отговорност се изисква от нас, подготвени сме да работим и да беседваме с всички, в това време да съвместим и парламентарната работа ", съобщи още лидерката на Българска социалистическа партия. 

" Нямаме никакво намерение, в случай че успеем да съставим държавно управление, да продължаваме политиките на служебния кабинет. Ние имаме основателни рецензии към него, изключително що се отнася до неравенства, приходи, замразяването на приходите, неприемането на бюджет в тази сериозна за хората обстановка, растежа на цените, инфлацията и така нататък Имаме своите разлики и по повод даването на оръжия за Украйна, решението за самолетите... ", изкоментира Корнелия Нинова. 

Гледайте тук:



Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР