БСП ще сезира прокуратурата заради охрана от частна фирма на

...
БСП ще сезира прокуратурата заради охрана от частна фирма на
Коментари Харесай

БСП сезира прокуратурата заради охраната на 12 военни поделения

Българска социалистическа партия ще сезира прокуратурата поради защита от частна компания на военни поделения със взривоопасни субстанции и муниции. Това съобщи в Народното събрание депутатът от Българска социалистическа партия Николай Цонков. Той разгласи, че става въпрос за ощетяване на военното министерство и за евентуална заплаха на живеещото наоколо до поделенията население. За защитата на обектите е подписан контракт на Съвместното командване на силите, подписан на 2 ноември 2018 година с компания " Бат Секюрити ", само че договорът е нарушен. Българска социалистическа партия ще желае инспекция на контракта, по какъв начин се извършва за да бъдат предпазени хората.
Въпросът за този контракт беше издигнат на парламентарен надзор, като военният министър Красимир Каракачанов призна за казуса, само че и сподели, че не може да приключи контракта - трябвало да го направи командирът на поделението.
" На 29 декември 2018 година е станал случай, при който външни лица са нападнали охранителя и осъществили върху него така наречен битов случай. Малко по-късно край Ловеч умира един от охранителите, който отивал на работата пешком по мрачно време ", заяви депутатът от Българска социалистическа партия Милко Недялков. Той посочи, че съгласно контракта защитата би трябвало да бъде реализирана с дългоцвено ненарезно оръжие, каквото били не ловни пушки, а пушките-помпи или с късоцевно оръжие. Проблемът е, че продължи Недялков - в офертата на компанията, с която е подписан контракта, няма нито една стотинка за поддръжка на това оръжие, което по думите му значи че или оръжието би трябвало да бъде на самите наети охранители, или изобщо да не се охранява с оръжие.

Не се съблюдават законовите условия за учебен ценз в тази компания, сигнализира депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков и акцентира, че това е една от аргументите Българска социалистическа партия да сезира прокуратурата. В Закона за частната охранителна активност има условие за учебен ценз, само че множеството от охранителите, които се наемат от компания " Бат Секюрити " да реализират охранителна активност не дават отговор на това условие, конкретизира Ерменков. " Фирма " Бат Секюрити " наема чиновници от прът и въже и надлежно под никаква форма не подсигурява сигурността на охраняемите обекти ", сподели още той акцентира, че не желае да обиди никого от наетите охранители, тъй като те нямата виновност. Ерменков посочи и, че в България има много тежки случаи на гърмежи и напомни случаите в Челопечене и към Петолъчката.
Кметът на община Смядово също е алармирал до военния министър за проблемите и случаите, които могат да зародят по отношение на защитата на тези поделения.
Заедно със сигнала си от Българска социалистическа партия внасят и гражданска подписка от хората, живеещи в регионите на 12-те поделения.
Предистория
Името на " Бат Секюрити " е обществено известно поради това, че същата охранява и депото за мотриси на софийското метро в квартал " Земляне ". Тогава се появиха подозрения, тъй като посочената заплата на охранител от компанията (583 лв. месечно) е по-ниска от минималната цена за охранител на месец (688 лева), избрана от браншовите организации. Отделно са и разноските за оръжие, както и за застраховки, храна, питиета - поради нощните смени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР