БСП ще сезира прокуратурата за източването на Здравната каса и

...
БСП ще сезира прокуратурата за източването на Здравната каса и
Коментари Харесай

БСП ще сезира прокуратурата заради твърденията за източване на НЗОК

БСП ще сезира прокуратурата за източването на Здравната каса и за цената на медикаментите. Левицата реагира незабавно на изнесената от шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев информация за нередности в заплащанията на медикаменти към лечебните заведения излиза наяве, че са застрашени сигурността и здравето на хората и считат, че държавното управление носи отговорност за това. 

Ден по-рано шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев разгласи, че ще се отдръпна от поста на 12-и март, когато изтича мандатът на неговия предходник, проф. Камен Плочев, който се отдръпна прибързано през 2018 година. Дечев загатна, че няма унисон в дейностите на екипа на здравното министерство с този на касата. Наскоро здравният миинистър Кирил Ананиев разгласи, че от тази година след смяна в закона най-малко половината от приходите на лечебните заведения би трябвало да отиват за възнаграждение на личния състав. Дечо Дечев твърди обаче, че концепцията е неприложима, тъй като Здравната каса няма обвързване да управлява по какъв начин лечебните заведения харчат приходите си. Новият шеф на касата ще бъде определен от депутатите в Народното събрание. 

„ За едно лекарство за частна болница се заплаща 7 пъти по-висока цена, в сравнение с за държавна или общинска болница. Ако едно лекарство е 150 лв. за държавна или общинска болница, за частна болница цената внезапно неизвестно по каква причина скача 7 пъти и коства 1500 лв.. Ние знаем повода – да се източва Здравната каса ”. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев като цитира разкритията на Дечев. 

„ Всичко това можеше да бъде избегнато, в случай че 2018 година, когато имаше избор на съмнение на левицата на тематика „ опазване на здравето “, бе сполучлив. Защото ние още през 2018-а сигнализирахме точно за тези проблеми. Може би това държавно управление е на източването - на язовири, източване на Здравната каса. Няма система в страната, която да действа обикновено. Институциите са пропити от непросветеност и от всичко това страдат българските жители “, разяснява още Драгомир Стойнев.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР