БСП ще предложи законови промени, чрез които да отпадне съкратеното

...
БСП ще предложи законови промени, чрез които да отпадне съкратеното
Коментари Харесай

Левицата предлага да няма съкратен съдебен процес при тежки престъпления

Българска социалистическа партия ще предложи законови промени, посредством които да отпадне съкратеното правосъдно разследване при осъществяване на тежки закононарушения. По този метод ще се отстрани опцията обвиненият да признае виновност и присъдата му да бъде понижена. Предложението идва след убийството на седемгодишно момиченце в сливенското село Сотиря. Заради него бе задържан 21-годишният Мартин Трифонов. Той бе арестуван след няколкочасово гонене от Министерство на вътрешните работи. Полицаите стреляха по него, тъй като отхвърляше да извърши разпорежданията им. В момента Трифонов е в болничното заведение в Сливен под засилена защита.

„ Българска социалистическа партия постоянно е имала позиция. Тя е изразявана от предходни наши сътрудници. Янаки Стоилов е индивидът, който написа сред 2009-2010 година закон и той беше признат – съкратеното правосъдно разследване да не се ползва при закононарушения, довели до съзнателно причиняване на гибел и тежки телесни повреди. Това беше променено през 2010 година с нови редакции. Ние би трябвало да върнем положението там, където му е мястото “, съобщи депутатът от левицата Крум Зарков, представен от lex.bg.

Българска социалистическа партия не са единствените, които упорстват за такава смяна. От Вътрешна македонска революционна организация също желаеха съкратеното разследване в такива случаи да отпадне. От партията даже предложиха въвеждането на химическа кастрация за наказани за сходни закононарушения.

Отпадането на съкратеното разследване бе подкрепено и от зам.-министъра на правораздаването Николай Проданов. Той обаче акцентира, че такава смяна няма да реши проблемите напълно. Проданов съобщи, че сега страната не може да подсигурява сигурността на жителите си освен във връзка с тежките закононарушения.

„ И това не е проблем единствено на такива извънредно тежки похищения върху човешкия живот и чест. Вие чувствате ли се умерено като пътувате по някоя от автомагистралите в страната, тъй като аз не се усещам сигурен. Има огромни проблеми, свързани със сферата на публичен ред и сигурност, която би трябвало да бъдат решавани “, съобщи той пред БНР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР