БСП ще поставя въпросите и актуалните проблеми на българското общество

...
БСП ще поставя въпросите и актуалните проблеми на българското общество
Коментари Харесай

| Бойчев: БСП ще поставя актуалните проблеми и ще дава решения

БСП ще слага въпросите и настоящите проблеми на българското общество и ще се пробва да дава решения “. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Жельо Бойчев пред БНР. Той акцентира, че по въпросите от народен интерес народните представители могат да намират единодушие, само че опозицията ще реагира тутакси на безобразията на властта.

„ Каквото и да стане в страната, ГЕРБ незабавно скачат, че Българска социалистическа партия е отговорна. Но те ръководят към този момент 9 години и в голяма степен носят отговорност в националната и локалната власт “, добави той. Като пример посочи програмата за саниране, където има доста проблеми и Българска социалистическа партия ги слага през цялото време – когато е била гласувана, когато са били определяни средствата за нея на два пъти по 1 млрд.лв.
„ Искахме и обсъждане, и информация до къде е стигнала, какъв е нейният обсег и какво ще бъде нейното бъдеще. Поискахме в този момент анкетна комисия, тъй като 2 милиарда лева са подписаните договори. Големият въпрос е по какъв начин са изпълнявани тези контракти, по какъв начин са избирани компаниите и защо стана по този начин, че тези пределни цени, с които започва програмата, няколко пъти бяха намалявани, кой носи отговорност за това “, попита националният представител. Той изясни, че има разминаване между установяването на количеството и качеството на осъществените строителни действия. 

„ Времето сподели, че опасенията ни се оправдаха. Управляващите започнаха да вършат нещо, без да знаят какво тъкмо желаят, каква цел гонят и стигнахме до тук. Програмата всъщност е спряна – нови контракти не се подписват. Най-вероятно ще бъдем очевидци на промени в изискванията, което ще сложи хората в дискриминационни условия – едни ще са получили 100% финансиране, други – ще вземат участие със средства, а трети – няма да получат нищо от програмата “, разяснява Бойчев. 

„ Няма по какъв начин да се чака, тъй като има европредседателство, Българска социалистическа партия да е тихичка и да не помни за проблемите на страната. Ще подкрепим решенията за председателството, ще участваме конструктивно в диалозите “, безапелационен е зам.-председателят на левицата. Според него това е огромен късмет за страната ни и Българска социалистическа партия ще се включи с редица начинания. „ Но това не е заслон и никой не може да прави каквото си желае в страната, тъй като счита, че опозицията няма да поставя въпроси “, съобщи Бойчев. 

По мотив признатото решение с цялостно болшинство в Народното събрание, импортирано от опозицията, с което се отхвърля България да признае виновност по делото, водено от Европейска комисия против страната ни, Жельо Бойчев коментира: „ Това е добър образец за това, че можем да сложим ползите на страната на първо място и по значими въпроси да реализираме единодушие “. 

„ Управляващите могат да подпишат решение за приватизацията на „ Булгартранс газ “, но веднага ще им желаяме оставката “, сподели още националният представител. По неговите думи за БСП контролът на страната над националната газова инфраструктура е въпрос от национална сигурност и значение. „ През нас се транзитират не дребни размери газ. С оглед на всички перспективи, за които сме се обединили, че желаеме да развиваме, в случай че се изпусне контролът над газовото сдружение, това е отвод от народен суверенитет “, акцентира той. Бойчев напомни, че БСП има ясна и поредна позиция за градежа на АЕЦ „ Белене “. „ Ще създадем скоро инициатива в Народно събрание за анулация на решението от 2012 година “, добави той. 

„ Изключително несвоевременно решение е дотацията на извънпарламентарните партии да стане 1 лв., а на парламентарно показаните да остане 11 лева Не сме подкрепили това решение “, каза още Бойчев. Според него по този метод се търси служебни резултати и победа. „ Така се разчиства теренът и се вършат опити да се натиква конкуренцията в ъгъла. Няма да подкрепим такова решение “, безапелационен е той. Бойчев е на мнение, че това е тематика на огромен спор, а не в рамките на бюджета. „ Трябва да се разяснява законът за политическите партии, където бяха ограничени доста благоприятни условия за финансиране, което е европейската процедура, с цел да е явен източникът на финансиране и се разреши това да става посредством държавния бюджет. Вижда се, че има недостатъци в тази система, предвид на отчитането на тези средства. Но за мен няма подозрение, че европейският модел е този, тъй като когато се отреже подобен вид финансиране и то не е обществено, се намират
постоянно способи за непрозрачни средства “, сподели още Жельо Бойчев
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР