БСП ще поиска оставките на кмета на Варна Иван Портних

...
БСП ще поиска оставките на кмета на Варна Иван Портних
Коментари Харесай

БСП с условия към Портних, за да не му искат оставката

БСП ще изиска оставките на кмета на Варна Иван Портних и на ръководителя на Общинския съвет Тодор Балабанов, в случай че локалният парламент не гласоподава незабавни решения за Белодробната болница на съвещанието си в сряда. Социалистите упорстват със средства от общинския бюджет да бъдат изплатени забавените от 10 месеца хонорари на чиновниците и да бъдат погасени отговорностите към „ Енерго Про ”, поради които предходната седмица токът на лечебното заведение беше спрян, а пациентите бяха пуснати по домовете си.

„ Ако няма ясни и съответни решения по предложенията, ще желаяме оставките на кмета и на ръководителя на Общинския съвет. Мотивът ни е, че не може казусът да се замита по килима 10 години, от които 8 години локалната и централната власт бяха в цялостна симбиоза ”, разяснява ръководителят на Градския съвет на Българска социалистическа партия Павел Раличков.

Общинският съвет към момента не е получил отговор от Министерството на здравеопазването по отношение на настояването за прекачване активността на Белодробната болница към друго лечебно заведение в региона, добави ръководителят на здравната комисия в локалния парламент проф. Анелия Клисарова.

„ Лечението на заболели от туберкулоза е държавно делегирана активност и тази болница не работи по клинични пътеки. Леглоденът е 94 лв. на пациент. Ако имаш, да вземем за пример, 100 заболели, тези 94 лв. ще могат да устоят болничното заведение. Имахме 18 заболели, сега са 12 и е обикновено тази болница да не може да се устоя сама. Въпросът е дали желаеме да имаме туберколозно заболели. Дейността на сътрудниците от болничното заведение и цялата здравна система води до понижаване на болните и това би трябвало да е качественият индикатор за работата им. Обаче тази болница е комерсиално сдружение и се гледат финансовите индикатори ”, добави съветничката от групата на Българска социалистическа партия проф. Клисарова.

Медици и чиновници на Белодробната болница проведоха при започване на седмицата митинг поради забавените им заплати и прекратената активност. По мотив техните дейности началникът на кабинета на министъра на опазването на здравето доцент Момчил Мавров съобщи, че лечебното заведение е общинско и страната не може да подкрепя привилегировано разнообразни лечебни заведения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР