БСП ще организира широкомащабна дарителска кампания за ремонта на социалистическия

...
БСП ще организира широкомащабна дарителска кампания за ремонта на социалистическия
Коментари Харесай

БСП набира дарения за разрушения соцмонумент на Бузлуджа

БСП ще провежда широкомащабна дарителска акция за ремонта на социалистическия паметник на връх Бузлуджа, откакто партията изяви предпочитание да поеме стопанисването на социалистическия знак. Това разгласи по бТВ зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков.

Според него фактът, че при градежа са събирани пари от народа, е още една причина да не бъде оставен паметникът да се разрушава. "Говорихме с архитекта на " Бузлуджа ", сподели какво би трябвало да се направи и би трябвало финансов запас, с цел да се спре разрухата”, уточни Зарков.

Той е уверен, че в акцията ще се включат освен социалисти, само че и хора, заинтригувани от запазването на културното завещание.

 1932615

Социалистът недоволства, че до момента никое държавно управление не е посочило угриженост за паметника, а предлагането от 2011 година Българска социалистическа партия да го получи като благосъстоятелност "било явен знак, че държавното управление, страната и Министерството на културата не желаят да се занимават”.

"Колко пари ще са нужни за паметника, зависи от това какво ще вършим с него. Нямаме безапелационна позиция. Изумяващ е броят на плановете от страната и чужбина”, сподели Зарков.

Вариант: Бузлуджа като атракция

"Отношението на модерно мислещия проектант в тази страна е, че всеки подобен обект, било паметника от Бузлуджа, било паметника пред НДК, са неща от предишното, което ние по интелигентен метод би трябвало да вкараме в сегашното и да използваме, в случай че щете – за туристическа атракция”, разяснява арх. Делчо Делчев.

По думите му професионалният интерес от целия свят към монумента е доста огромен. Неотдавна един от най-хубавите дизайнери на музеи в света - Уве Брюкнер, какал, че мястото е неповторимо и има капацитет и за хотел.

 1932617

"Тази съсипия е не по-малко забавна от всички остарели картинки. Може да погледнете на този обект като на археологически – човек влиза вътре с очите на откривател”, уточни Делчев. Според него след обезопасяване първоначално монументът може да се употребява точно за подобен вид туризъм.

Колко би коствало обаче да се ремонтира изцяло? "Милиони, само че това не е проблем, тъй като парите са средство, в случай че има мощен интерес, най-много туристически”, отговори архитектът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР