БСП ще гласуват въздържал се, ако се стигне до вот

...
БСП ще гласуват въздържал се, ако се стигне до вот
Коментари Харесай

При евентуално гласуване на проектокабинета утре БСП ще гласува с `въздържал се` |

" Българска социалистическа партия ще гласоподават " въздържал се ", в случай че се стигне до избор на оферти от Има Такъв Народ кабинет в пленарната зала на следващия ден ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов пред Българска национална телевизия.

По-рано денем Българска социалистическа партия реши, че няма да поддържа държавно управление на Има Такъв Народ с министър председател Пламен Николов. Късно след обяд стана ясно, че Николов ще отдръпна кандидатурата си с волеизявление на следващия ден.

Оттегляне на проектокабинета и/или гласоподаване в зала: Какво следва?

Според чл. 99, алинея 4 от Конституцията, " когато проучвателният мандат е завършил сполучливо, президентът предлага на Народното събрание да избере претендента за министър-председател ". Мандатът на Има Такъв Народ се смята за " завършил " предишния петък, когато препоръчаният за министър председател Пламен Николов връчи на президента проектокабинета. Последва декрет на президента, в който на Народно събрание се предлага  " да избере Пламен Николаев Николов за министър-председател на Република България ".

По-рано денем в прессъобщение от президентството се акцентира, че с издадения от президента декрет конституционната процедура по желание на министър-председател към този момент е в решаващата си парламентарна фаза.

След новината за оттеглената кандидатура на Николов породи въпросът дали въобще проектокабинетът ще се гласоподава. Отговор на този въпрос дава тълкувателно решение на Конституционен съд от декември 1992 година, което гласи, че " на първо време се избира министър-председателят, а по-късно с настрана решение - препоръчаният от него състав на Министерския съвет ". Ако Народно събрание гласоподава " за " предлагането за министър председател, само че против предлагания Министерски съвет, мандатът се смята за несполучлив и се минава към възлагане на мандат на идната политическа мощ в Народното събрание (ако това е втори мандат) или определена от президента партия или коалиция (при трети мандат). 

Третият мандат

Според Симов са нужни нови съвещания при президента, чиято цел да бъде съставянето на болшинство на " партиите на смяната ", което да поддържа кабинет, препоръчан след връчването на третия мандат.

Симов съобщи, че Българска социалистическа партия биха подкрепили и оставане на служебния кабинет във формат експертно държавно управление, което да действа в къс небосвод през идващите няколко месеца. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР