БСП ще гласува за преизбирането на Сергей Станишев за председател

...
БСП ще гласува за преизбирането на Сергей Станишев за председател
Коментари Харесай

БСП ще гласува за Станишев, въпреки отсъствието на Нинова на конгреса на ПЕС

БСП ще гласоподава за преизбирането на Сергей Станишев за ръководител на Партията на европейските социалисти, макар демонстративното неявяване на водача си Корнелия Нинова от конгреса на ПЕС в Лисабон.

Имаме 10 гласа. Всичките те с наслада ще бъдат дадени за Сергей. Ние сме горди, че ръководителят на ПЕС е от Българска социалистическа партия, обясниха минути преди началото на конгреса зам.-председателите на партията Деница Златева и Кирил Добрев.

Изборът за ръководител на ПЕС стартира след броени часове, а Сергей Станишев е единствен претендент за поста.

Нинова имаше закупени билети за Лисабон и акредитация за конгреса, само че в последния миг отхвърли да пристигна, тъй като се чака да бъде гласувана резолюция, която приканва за ратификация на Истанбулската спогодба.

Още по време на подготовката на резолюции, Българска социалистическа партия ясно и изрично заявява, че не може да поддържа текстовете, които приканват за ратификация на Истанбулската спогодба. Още през юни сме изпратили писмо, в което препотвърдихме тази позиция. Тя ще бъде отразена по време на разискванията и решнията на конгреса, сподели Деница Златева.

Тя означи, че други партии също имат запаси във връзка с други резолюции, да вземем за пример за миграцията, и заявяват ще не се усещат обвързани във връзка с взетите решения от конгреса по тези тематики. В едно семейство, в което има 34 партии е обикновено да има разлики. Важното е, че по съществени тематики като битката с неравенството, претовареност, младежка претовареност нямаме никакви разлики, сподели Златева.

На въпрос ще се опълчи ли Българска социалистическа партия на номинацията на Франс Тимерманс за ръководител на Европейската комисия, защото холандецът е парещ последовател на Истанбулската спогодба, Златева отговори, че най-важната цел е социалистите и представителите на Българска социалистическа партия да бъдат с оптимално доста евродепутати. По какъв метод, с какви тематики ще бъде реализирано това, е решение на всяка съответна партия на национално равнище.

Винаги сте подлагали на критика, че сме лидерска партия, разяснява другият зам.-председател на Българска социалистическа партия Кирил Добрев въпроса дали отсъствието на Нинова не хвърля сянка върху преизбирането на Станишев. 10 индивида сме тук, двама зам.-председатели, една мощна делегация идва тук, с цел да гласоподава с горделивост за Сергей. Присъствието или отсъствието на ръководителя няма никакво значение, още повече, че имаме конгресни решения, които ние изпълняваме, сподели Добрев.

Според него отсъствието на Нинова няма нищо общо и със слуховете, че Станишев няма да бъде повдигнат за лидер на листата Българска социалистическа партия за евроизборите. Този тежък въпрос ще бъде решен от НИС, сподели Добрев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР