БСП сезира Окръжна прокуратура - Ямбол и Софийски административен съд

...
БСП сезира Окръжна прокуратура - Ямбол и Софийски административен съд
Коментари Харесай

Чумата влезе в политиката: БСП сезира прокуратурата, СДС иска оставката на шефа на БАБХ

Българска социалистическа партия сезира Окръжна прокуратура - Ямбол и Софийски административен съд по отношение на евтаназирането на животни.
 БАБХ, по този начин не се прави!  Българска социалистическа партия настоя да спре избиването на животни, пуска тъжба в прокуратурата  Баба Дора, която разплака България: Паднах на колене пред Порожанов, с цел да спася стадото. Не става
С жалбата до съда се желае прекъсване на заповедта, точно в частта за евтаназирането, защото налице са подозрения в достоверността на диагнозата " чума по дребните преживни животни ". В нея се показва още, че БАБХ е подхванала крайни и фрапантни дейности, вместо да провежда други, планувани в закона и в наредбите действия- като карантиниране на стадата със подозрения за болни животни, имунизация и др. 

Със сигнала до Окръжна прокуратура - Ямбол се упорства да бъде осъществена инспекция на дейностите на Българската организация по сигурност на храните. В сигнала написа още, че при осъществяването на заповедта, полицията е въвеждала ветеринарно-медицинските лица без заповед.
Жалбата и сигнала бяха подадени през днешния ден от народния представител от " Българска социалистическа партия за България " Кристиан Вигенин, оповестиха от пресцентъра на партията. 

Евродепутатът и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки и депутатът от " Обединени патриоти " Александър Сиди ще посетят Болярово и с. Шарково, оповестиха от партията. Решението им бе подбудено от напрежението, което ескалира в района след открити гнезда на африканска чума по дребния преживен добитък. По разпоредбите на Общността единственото решение в такива обстановки е хуманно умъртвяване на животните за предварителна защита от разпространяване на епидемията. Това извади животновъдите на улицата и сътвори съществено напрежение, което ескалира с всеки ден. Джамбазки и Сиди взеха решение да ги посетят, с цел да видят на място с какво може да се помогне на потърпевшите хора. 

Съюз на демократичните сили упорства за незабавната оставка на изпълнителния шеф на БАБХ - доктор Дамян Илиев, оповестиха сините.

Основните им претекстове са: За следващ път ръководената от него работа върви след събитията, БАБХ не даде никаква предварителна съответна и навременна информация за евтаназията на животните в Ямболска област, Липса на каквато и да е съпричастност към тъгата на отрудените хора, за които животните са техният занаят и целия им живот, Едва на третия ден се вкарват пунктове за стерилизация, до момента в който към евтаназията на животните се пристъпва незабавно. 

В позицията си Съюз на демократичните сили твърди още: Появата на заболявания, като нодуларен дерматит, бруцелоза, наследник език и чума през последните години, доктор Дамян Илиев изяснява като разследване на нерегламентирано придвижване и търговия с животни. А кой би трябвало да следи за това? Не е ли тъкмо БАБХ?!

БАБХ се държи като углавен отряд за бърза екзекуция на животни, а не като организация, която би трябвало да се грижи за здравето и хуманното отношение към тях. Поредният случай на липса на професионализъм от страна на БАБХ, докара до обществено напрежение, неодобрение и заиграване с тъгата на стопаните на убитите животни.

Призоваваме доктор Илиев да отговори по какъв начин сe стигна дотук: Нелегален импорт? Пробив през „ непреодолимото възпрепятстващо оборудване “? - Наличие на огнище, което служителите от БАБХ са проспали?

Проблемите в Агенцията за сигурност на храните нарастват лавинообразно: безсмисленото ликвидиране на четирите здрави кончета и двете кучета; умрелите от апетит и мраз коне, оставени на произвола в планината; кравата Пенка; лъвчетата Терез и Масуд; унищожената незаконна пратка от екзотични птици, преди да излязат резултатите от проучването и още доста случаи, ясно показващи по какъв начин се работи в БАБХ. Всички тези обстоятелства постановат незабавната оставка на доктор Дамян Илиев. Ако не го направи самичък, в реда на нещата е министърът на земеделието да реши този проблем и да го в профил, пишат още от Съюз на демократичните сили. 

Вълците на властта изядоха поминъка на хората, оповестиха от Единната национално партия. 

Министерство на земеделието и храните е тази институция, която би трябвало в точния момент и съответно да изясни за какво лишава от имущество българските жители. Агенцията, с която министър Порожанов се пробва да оправдае информационен проблем, не е виновна за информационна рецесия, тъй като тя е експертен, а не политически орган на властта. Лична отговорност за назначението и управлението на БАБХ носи премиера Борисов и министъра Порожанов, според закона за БАБХ, глава III член 5 изпълнителният шеф се назначава от Премиера по предложение на министъра на земеделието и храните. Министерският съвет и министърът са длъжни да оповестят името на френската лаборатория, в която се правят анализите и да обяснят за какво е издадена заповед за избиването на животните 5 дни преди да са подготвени анализите на взетите проби? Министърът и министър председателят би трябвало да обяснят по какъв начин са взети 6000 проби, без да схванат хората. Къде са първичните документи, номера от ушни марки и имената на притежателите, на чиито животни са взети пробите, т.е. обществено обявяване на лабораторните дневници. В случая, че тези обстоятелства не бъдат изяснени, българското общество ще остане с убеждението, че у нас се подтиква развъждането на Вълци, а не на овце и кози.

„ Министерски съвет да дефинира съответно финансово обезщетение за избитите животни и ограничения за възобновяване на поминъка в районите, като след определяне на био сигурност да се компенсират стопаните с живи и здрави животни със същата численост за връщане на общественото равновесие в районите ”, съобщи ръководителят на Единна национална партия Валентина Василева.

Финансовата отплата е единствено за разноските, които са направени примерно за фураж за животните, само че същинското възобновяване на самия занаят на хората става точно посредством живи животни. Очакваме Министерски съвет и Министерство на земеделието и храните да привлекат жителите и обществото като сътрудник в осведомителната акция. Сегашната обстановка провокира нервност и липса на сигурност, както у животновъдите, по този начин и измежду консуматорите на мляко и месо. 

Първата и най-елементарна мярка за възобновяване на доверието е наложителната оставката на министър Порожанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР