БСП сезира Конституционния съд за Закона за социалните услуги, който

...
БСП сезира Конституционния съд за Закона за социалните услуги, който
Коментари Харесай

БСП даде на Конституционния съд Закона за социалните услуги

БСП сезира Конституционния съд за Закона за обществените услуги, който бе признат през предходната година, само че след серия митинги на някои наставнически организации влизането му в действие бе отсрочено до 1 юли.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви на брифинг в Народното събрание, че са събрани нужните подписи и съдиите имат задоволително време да се произнесат до влизането в действие на закона.

" Внасяме с нужните подписи Закона за обществените услуги в Конституционния съд, с 38 страници причини. Нека Конституционният съд да каже има ли в Закона текстове, които опонират на Конституцията ", съобщи Нинова.

Законът за обществените услуги трябваше да влезе в действие от 1 януари 2020 година, само че действието му беше отсрочено с половин година. Поводът станаха клюки и последвали митинги на наставнически организации като РОД (повече за тях тук), съгласно които страната ще лишава деца, а към рецензиите се причисли и църквата.

Заради отлагането на закона обаче от началото на 2020 година близо 13 хиляди хора с увреждания и възрастни останаха без персонални асистенти, тъй като се оказа, че не дават отговор на критериите на единствения различен закон, по който могат да получат помощ - Закона за персоналната помощ. Впоследствие страната съумя да обезпечи асистенти за съвсем половината нуждаещи се.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР