БСП се обяви против начина на създаване на новото звено

...
БСП се обяви против начина на създаване на новото звено
Коментари Харесай

Нинова с остра критика срещу начина на създаването на звено "Антикорупция"

БСП се разгласи срещу метода на основаване на новото звено „ Антикорупция ”, заложен в антикорупционния закон, който бе оповестен за публично разискване от Министерството на правораздаването. „ Има оповестен план на антикорупционен закон, който планува основаването на особено звено посредством обединение на към този момент съществуващите организации. Ние сме срещу този метод на основаване на звеното, тъй като съставлява машинален общ брой, не се планува промяна на хората в него и няма да има проверяващи функционалности. Начинът на избор на управление е опит на изпълнителната власт да овладее и това звено”, съобщи по време на брифинг в централата на социалистите водачът на партията Корнелия Нинова.

„ Предлагаме специфичната дирекция на ДАНС да бъде изведена от там, единствено тя да съставлява това звено, да има проверяващи функционалности, шефът да се назначава от президента, членовете да се избират от Народното събрание, с цел да бъде този орган независим”, сподели още Нинова.

От думите й стана ясно още, че през вчерашния ден е провела диалози с президента, с основния прокурор, с ръководителя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и с ръководителя на Върховен касационен съд. „ Каним ги на съвещания в Народното събрание сред 21 август и 10 септември.
Всички те одобриха да вземат участие в консултациите по нашия план и да дадат своето мнение.

Целта ни е да се състои същински диалог за правосъдна промяна и битка с корупцията. Години наред сходен диалог се имитира.
Искаме посредством тях обществото да чуе защо спорим и най-хубавото да бъде взето като решени. От приказки за правосъдна промяна да пристъпим към действително действие”, акцентира ръководителят на Българска социалистическа партия.

Тя изрази подозрение, че президентът е склонен с премиера Народното събрание да назначават ръководителя на новото антикорупзвено. Според Бойко Борисов двамата са постигнали съгласие по въпроса.
" Дълбоко се притеснявам, че двамата не са се разбрали и че министър председателят излъга ", сподели Нинова.
" Не приказвам от името на президента, изричам опасения, чакаме неговото мнение. Опасявам, се,че излъга, не приказвам от името на Румен Радев. Попитайте го, счита ли президентската институция да излъчваа ръководител на това звено ", добави соцлидерката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР