БСП рискува да не върне 3 млн. лева надвзети партийни

...
БСП рискува да не върне 3 млн. лева надвзети партийни
Коментари Харесай

Ще закъсат ли БСП и Обединени патриоти с връщането на надвзетите субсидии?

БСП рискува да не върне 3 млн. лв. надвзети партийни дотации до 31 декември, 2020 година, откакто дотацията стана 1 лев на глас. Същата заплаха грози " Обединени патриоти (ВМРО, " Атака " и НФСБ), само че там става въпрос за много по-малка сума - към границата от 400 000 лв. за всяка партия в обединението, написа в. " 24 часа ".
В края на предходната седмица за финален път парламентарно показаните партии плюс " Възраждане " поради резултатите си от над 1% поддръжка от гласувалите на последните парламентарни избори взеха дотация, изчислена при остарялата кота - сякаш 11 лв. на глас, само че в действителност 13,23 лв. на глас, както сподели " Шоуто на Слави ". Досега надвзетото върнаха ГЕРБ - 5 613 724 лева, Движение за права и свободи - 1 625 892 лева, " Воля " - 655 938 лева, и " Възраждане " - 170 681 лева А при превеждането на партийните дотации предишния петък на Българска социалистическа партия бяха удържани 716 120 лева, на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ по 86 914, на " Атака " - 87 351 лева - или по 30% от транша.
Така Българска социалистическа партия остава да дължи на бюджета 3,5 млн. лева, а трите патриотични обединения сред 422 и 455 хиляди лева всяка. Следващите четири заплащания, от които законът планува да се удържат по 50%, обаче ще са по-малки, тъй като ще са изчислени по 1 лева на глас. Тоест годишната дотация на Българска социалистическа партия се понижава от 12,6 млн. лева на 955 хиляди лева, а на " Обединени патриоти " става общо 318 хиляди вместо 4,2 млн. лева При понижението траншовете към Българска социалистическа партия ще са по 238 872 лева на тримесечие, като от идващите четири ще им се удържат по 119 436 лева, пресмятат в партийната централа. Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Атака " пък ще получават по 26 542 лева, от които ще им се удържат по 13 271 лева
При понижената дотация обаче от Българска социалистическа партия ще бъдат удържани единствено 477 745 лева от идващите заплащания на дотацията и алените ще останат да дължат на бюджета 3,059 млн. лева Вътрешна македонска революционна организация ще имат да доплащат 368 хиляди лева, НФСБ - 402 хиляди лева, а " Атака " - 399 хиляди лева
Какво ще прави тъкмо Българска социалистическа партия, не е ясно. На " Позитано " 20 не са обсъждали съответни ограничения като законови промени или нарастване на членския импорт да вземем за пример. " Всички ограничения, които ръководещите започнаха със дотацията, са ориентирани против Българска социалистическа партия като съществена съпротива и дребните партии. Българска социалистическа партия е работила и при по-тежки условия и съм сигурен, че и в този момент ще се оправи, тъй като членовете ни са в партията поради полезности и хрумвания, а не поради постове и власт като при ГЕРБ ", разяснява зам.-председателят на Столетницата Кирил Добрев.
Засега само партията на Красимир Каракачанов е уверена, че няма проблем да си доплати задълженията към бюджета. " Имаме задоволителна банкова и касова наличност. Може да върнем парите и в този момент. Оставили сме обаче част от сумата да се връща посредством дотацията. Предстоят локални избори и там също има разноски. В момента, в който парите би трябвало да се върнат на страната отвън удръжката, ще го създадем ", разяснява секретарят на Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов.
От " Атака " също твърдят, че ще се оправят, тъй като дали своят вот за понижаване на дотацията и подкрепяли тази позиция от години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР