БСП разгласи показанията на своите свидетели по делото за вота

...
БСП разгласи показанията на своите свидетели по делото за вота
Коментари Харесай

Застъпници от БСП разказаха пред съда шокиращи случки на вота в Галиче

БСП разгласи показанията на своите очевидци по делото за вота в Галиче. Припомняме, че алените внесоха в съда тъжба по отношение на решението на ОИК за избора на кмет на размирното село. Първото съвещание по процеса беше през днешния ден в административния съд във Враца.
Ето какво пишат от пресцентъра на партията:

Бруталните закононарушения, операции и фалшификации от ГЕРБ на локалните избори в Галиче влязоха в административния съд във Враца. Пълномощникът на Българска социалистическа партия в деня на изборите, участвал в секциите и следил процеса Десислава Тушинова изясни на съда, че по време на вота представители на ГЕРБ са отваряли бюлетини, преди да бъдат пуснати в урните. По думите й в 27 секция съвсем всяка бюлетина е била отваряна. Това по смисъла на Изборния кодекс прави вота нереален. Тя изясни още, че през спешния излаз на учебното заведение, екипиран с паник бутон, където се организираха изборите в Галиче са влизали гласоподаватели, които не живеят в селото, само че са били регистрирани, с цел да могат да гласоподават. Застъпникът на вота от Българска социалистическа партия Станислава Вескова, също съобщи, че през спешния излаз на школото са вкарвани хора, които не живеят в селото, само че са дали своят вот. От показанията стана ясно, че огромна част от „ пришълците “ са били регистрирани на адреси на които никой не живее- пусти, изоставени и разрушени постройки, даже и в остарялото полуразрушено учебно заведение на селото. Регистрирани са били и хора на пустеещи дворни места, на които даже няма постройки.
Венцислав Николов, който е бил прокурист на Българска социалистическа партия на вота, беше безапелационен, че изборите са извършени в „ цялостен безпорядък “. И той е видял, че през спешния излаз на учебното заведение са вкарвани хора, да гласоподават. Той добави, че е изработен опит да бъде прегазен от автомобил, тъй като желал да снима с телефон злокобните операции от ГЕРБ.
„ Аз съм на 25 години и съм от Галиче. Попитах едни момчета, които гласоподаваха, дали знаят къде живеят в селото, и те не можаха да ми отговорят “, сподели пред съда Николов. Той добави, че в 27 секция е имало доста кавги, сред членовете на СИК, поради непрекъснатото отваряне на бюлетините от страна на членовете на СИК от квотата на ГЕРБ, с цел да ревизират, дали гласоподавателите са дали гласа си за техния претендент Страхил Стоилов. Той даде образец пред съдията, че предходната година на адреса, на който живее татко му, от ГЕРБ са желали да записват 7 - 8 индивида, с което на процедура ръководещите са се подготвяли с нужния брой гласове от септември 2017 година Той изгонил представителите на ГЕРБ, и не приел „ офертата им “.
Кандидатът за кмет на село Галиче от Българска социалистическа партия Веселин Тушинов, беше безапелационен, че изборите са безусловно манипулирани.
Още първоначално бранителят на Българска социалистическа партия по делото Аглика Виденова приведе спомагателни доказателства, а точно копие на протокол от изборите, на който е видно, че е имало изключително мнение за изборния резултат от член на СИК от квотата на Българска социалистическа партия. Особеното мнение на процедура оспорва достоверността на резултата. Припомняме, че ОИК още в нощта на вота заяви, че няма нито един протокол с изключително мнение. Оказа се, че приведеният протокол от Виденова е „ липсващ “ по пътя сред СИК и ОИК. Това на процедура е дистанцията сред Галиче и Бяла Слатина, които отстоят единствено на десетина километра.
Ответникът на ОИК Цветелина Андровска продължаваше да поддържа тезата, че нямало нито едно изключително мнение в протоколите, макар че пред очите й беше приведено такова доказателство в съда. Тя прикани Темида да не бъдат взети под внимание показанията на очевидците. Въпреки, че трима очевидци обясниха, че са видели гласоподаватели, които са влизали през спешния излаз на учебното заведение, Андровска продължи настойчиво да упорства, че школото си имало един основен вход. С това не стана ясно, дали отхвърля да има спешен излаз с спешен паник бутон, или че са влизали гласоподаватели през него.
Защитникът на Българска социалистическа партия беше дал диск със скандалните видеозаписи на които се вижда, че през спешния излаз на учебното заведение влизат гласоподаватели, които не си знаят адреса. Припомняме, че те взривиха обществото в обществените мрежи и ескалираха съществено възмущение измежду българите. Независимият обаче административен съд във Враца, реши, че няма да одобри дискът за доказателство, тъй като не бил записан по открития от закона метод. Припомняме, че законовата процедура изисква, това да е СРС. Врачанската Темида отхвърли и записите от репортажите на БТВ, снимали злоупотребите на ГЕРБ на изборите в Галиче, тъй като имало очевидци по делото, и репортажите не били нужни.
Защитникът на Българска социалистическа партия прикани да бъдат приложени спомагателни доказателства към делото, само че самостоятелният съд не одобри това. Виденова изиска това да бъде категорично записано в протокола, че „ Врачанският административен съд отхвърля правораздаване и събиране на доказателства, които да разкрият обективната истина. “
Прокурорът по делото Николай Лалов също реши, че не е закононарушение да се влиза през спешния излаз на учебното заведение. С това не излиза наяве, дали от покрива или през мазето биха се счели за позволен вход, през който да се влиза за гласоподаване. Държавното обвиняване във Врачанската Темида не откри нито едно нарушаване по време на вота в село Галиче.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР