БСП призоваха президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър

...
БСП призоваха президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър
Коментари Харесай

Корнелия: Президентът да смени Главчев , иначе внасят с Възраждане“ вот на недоверие

БСП приканиха президента Румен Радев да смени служебния министър председател Димитър Главчев. Ако не се случи, с " Възраждане " ще внесат избор на недоверие срещу служебния кабинет, това съобщи пред публицисти водачът на БСП Корнелия Нинова. 

“Вотът на съмнение ще бъде на основание нарушаване на Конституцията, на правилото на неутралитет на служебния кабинет, подозрения за злоупотреби ”, добави Нинова.

По думите й служебният кабинет би трябвало да бъде равно далечен от партиите, да е безпристрастен и да организира почтени избори. " В тази обстановка ние подлагаме на подозрение честността на изборите. Това, което направи Борисов, а след това чинно извърши Главчев, е сериозен удар по правилата на правова страна, парламентарен ред, на закони... Оттук нататък не може да имаме сигурност по какъв начин ще работи служебният кабинет, явно е на каишка и ще извършва това, което каже Борисов ", съобщи тя. 

По-рано в декларация от партията тя уточни, че в последните 48 часа в страната се случват неща, които съставляват разгром върху държавността и принципите на правовата страна. 

" Ще напомня събитията с дословни цитати: 2 април, Бойко Борисов: „ Не се месим за служебното държавно управление “. 9 април – Бойко Борисов: „ Категорично заявих пред посланиците на страните от Европейски Съюз, че ГЕРБ няма връзка със служебното държавно управление “. Категорично сте ги излъгал, господин Борисов – посланиците на Европейски Съюз. 15 април, Бойко Борисов: „ Главчев да смени външния министър. Ако служебният министър председател Главчев не се съобрази с тази рекомендация, ще направя да се съобрази след това “. Няколко часа по-късно външният министър е заменен. 5 април, Димитър Главчев: „ Не виждам кой би ме убедил да направя промени в кабинета “. Е, в този момент, господин Главчев, видяхте ли кой би могъл да ви убеди да извършите промени в кабинета? Не да ви убеди – да ви принуди, да ви заплашва, че в случай че не го извършите, ще има тежки последствия за вас. Ако не сте го видял кой е – целият български народ го видя, а и европейските ни сътрудници, които Борисов персонално е излъгал - също го видяха ", уточни в декларацията Нинова.

По думите й това е пуделщината в политиката.  " Утре Борисов може да подреди на Главчев какви да са резултатите от изборите? И тях ли ще извърши ", добави тя. 

" Ето това е смяната в Конституцията и правосъдната промяна – легализиране на беззаконието, погром над държавността и главните правила на правовата и демократична страна за бистрота, разделяне на управляващите и почтени избори. Паралелната страна стана публична, ръководена персонално от Бойко Борисов – преди време по телефона на шефа на митниците, на Висшия правосъден съвет, в този момент към този момент непосредствено на служебния министър председател. Мафията е не просто слепване на престъпността с властта – мафията е властта през днешния ден в България. Кукловодите си назначават пионки - пионките обслужват кукловодите ", съобщи Нинова. 

Тя дефинира всичко протичащо се последните дни като  " моделът Борисов ". Според нея от това състояние има излаз и не трябва да се губят нито вярата, нито желанието за смяна. Тя се обърна с призив към президента Румен Радев:  " Г-н президент, не преговаряйте, не се пазарете за министрите със задкулисието. Със задкулисие и мафия не се договаря. Просто сменете Главчев. Това е ваше пълномощие по новата Конституция – освободете този министър председател и изберете различен. Този е потвърдено партиен претендент на ГЕРБ. Но, също така, 48 часа към този момент е потвърден послушко и реализатор на волята на ГЕРБ и персонално на Бойко Борисов. Какво ни подсигурява, че оттук насетне това няма да се случва всеки ден? Нищо не може да ни го подсигурява. "

Обърна се с послание и към европейските посланици да реагират: " Борисов е седял на вашата маса, гледал ви е в очите и ви е излъгал, че ГЕРБ няма нищо общо със служебния кабинет. Този кабинет, който би трябвало да бъде равно далечен партийно и да подсигурява честността на изборите. Уважаеми европейски посланици, дано дружно да застанем зад правилата на Европейския съюз – за бистрота, за почтеност на изборите, за разделяне на управляващите, за правова страна и за битка със задкулисието и мафията във всички държави-членки на Европейски Съюз ".

" Скъпи български хора, жители, преди малко Борисов е споделил: Пълна случайност е, че Главчев е сменил външния министър след моето изявление. Докога? Докога ще поносим тази подигравка – с българския народ, с правилата на битие на страната, с устоите на държавността? Докога един човек ще се подиграва със всичко, което България е била и може да бъде и в бъдеще? Всичко е във вашите ръце. Зависи от вас напълно скоро ", приключи декларацията си Нинова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР