БСП призова за оставките на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на

...
БСП призова за оставките на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на
Коментари Харесай

БСП поиска оставките на Томислав Дончев, Десислава Танева и на директора на БАБХ

БСП прикани за оставките на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на земеделието Десислава Танева и на шефа на БАБХ,  заяви националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Стоян Мирчев в отношение към чуването на министър Десислава Танева за чумата по свинете, оповестява Novini.bg.

``
реклама

„ Управляващите са на път да основат систематична рецесия, икономическа и екологична злополука с африканската чума по свинете. Дончев, като началник на Националния епизоотичен съвет, не направи нищо и би трябвало да си подаде оставката. Директорът на БАБХ би трябвало да бъде освободен от премиера Борисов незабавно. Тъй като министърът на земеделието приказва лъжи и бе опровергана от Европейска комисия, оставката й към този момент трябваше да бъде подадена “, съобщи  Мирчев.

Той изясни, че в развъждането на прасета и месообработването са вложени над 2 милиарда лева, които в този момент са под риск, а  20 000 индивида може да останат без работа. По думите му единствено при избиването на 57 хиляди глави става въпрос за 4 млн. кг. месо. Той акцентира, че министър Танева към момента приказва за предварителна защита от болестта. „ Преди повече от 2 години започнахме да следим по какъв начин се доближава болестта към България и неведнъж сме алармирали и през парламентарен надзор, и в комисията. Тогава беше времето за предварителна защита. Да кажете, че от 3 седмици оценявате рисковете, е неуместно. Рисковете сме ги оценили преди 2 години “, съобщи социалистът. 

Мирчев акцентира, че предходната година някогашният министър на земеделието е декларирал, че има неподходяща картина на разпространяване на заболяването у нас, а на въпрос за обстановката, дава отговор, че България може да се трансформира в „ всеобщо гробище “, само че не е имало никаква реакция. По думите му вместо това са закрити участъковите ветеринари, закрити са и екарисажите, ръководещите са излъгали, че площадките са подготвени, само че от басейнова дирекция не са излезли с решение. „ Не е ясно какво ще се случи с подпочвените води и дали болестта ще може да бъде овладяна “, сподели още той. Депутатът акцентира, че предходната година е трябвало да бъде позволено на ловците да влязат в региона на границата с Румъния, с цел да оказват помощ за депопулацията на дивите прасета, носещи болестта, само че вместо това ловуването е било напълно неразрешено. Той акцентира, че в Португалия и Испания е потвърдено, че кръвопиещите инсекти също могат да разнасят болестта, а още веднъж с помощта на бездействието на ръководещите, обстановката с комарите по течението на река Дунав също е тежка. „ Не беше направена никаква профилактика и предварителна защита, а единствено замазване на очите на българските жители “, изясни той.

Мирчев прикани всички пострадали да бъдат обезщетение на пазарни цени.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: