БСП припозна идеите на бившия омбудсман Мая Манолова за закон

...
БСП припозна идеите на бившия омбудсман Мая Манолова за закон
Коментари Харесай

БСП припозна идеите на Манолова за закона за съсловните организации

БСП припозна концепциите на някогашния омбудсман Мая Манолова за закон за съсловните организации на медицинските сестри.

Днес стачкуват медицинските сестри заслужено за възнагражденията си, съобщи с коридорите на Народното събрание Корнелия Нинова.

По процедура този закон не може да бъде реалност, в случай че някой от депутатите и групите не го припознае. Ние през днешния ден в групата го разгледахме, одобряваме го и го внасяме като парламентарна група Българска социалистическа партия за България, изясни соцводачката.

По думите й с този закон се поставя равнопоставеност сред другите съсловни организации, дава се опция посредством свои представители те да вземат участие в правенето на нормативни документи, в професионалната им подготовка, да отстояват правата на тези, които работят неправителствени, съсловни организации.

Ще подготвим и в бюджетната процедура ще внесем аргументирано и обосновано от кое място да дойдат средства за нарастване на заплатите им, разясни още Корнелия Нинова.

Припомняме, че на 1 март медицински сестри излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. Това се случи макар обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също показаха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да основат независима професионална съсловна организация.

Ананиев показа данни, съгласно които в България имасериозен дефицит на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, демонстрира разбор на държавните лечебни заведения, общинските лечебни заведения и заведенията, в които страната взе участие с 50% и повече.

Здравният министър изиска методиката за заплатите да обхване и частните лечебни заведения.
Според някогашния министър на опазването на здравето Мирослав Ненков, казусът със заплащането на медицинския личен състав е като бомба със закъснител.

В свое мнение, Българския лекарски съюз - БЛС разгласи, че почита медсестрите, само че не желаят да получават повече от лекарите, тъй като настояването на част от експертите по здравни грижи за 1120 лв. начална съществена заплата, не е съпоставимо с действителните условия в част от лечебните заведения у нас. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР