БСП представи наскоро своята Визия за България. Някои идеи в

...
БСП представи наскоро своята Визия за България. Някои идеи в
Коментари Харесай

БСП и няколко абсурдни идеи за бъдещето на България

Българска социалистическа партия показа неотдавна своята " Визия за България ". Някои хрумвания в нея са неуместни, други - странни, трети - в цялостно несъгласие с предходни обещания на социалистите. Какво ни споделя всичко това, пита Полина Паунова в коментар за Deutsche Welle.

България да не влиза в еврозоната; да анулира плоския данък; стратегическите предприятия в забранителния лист за приватизация да не се отдават на концесия; в българските търговски вериги да има избран % храни " родно произвеждане " ; държавните и общинските лечебни заведения да не са търговски дружества; да се раздвижи капиталът в банките, страната да взе участие дялово във финансирането на инфраструктурата към индустриалните зони; да се регионализира стопанската система. Това са единствено част от предложенията на Българска социалистическа партия, разказани в документ, наименуван " Визия за България ", показан в края на предходната седмица.
На пръв взор някои оферти наподобяват неуместни, а други меко казано - странни. Трети пък са в цялостно несъгласие с първични задължения, поемани от левицата . Например концепцията България да не влиза в еврозоната - макар че в Българска социалистическа партия доста добре знаят, че стъпката към еврото значи редица проби за българската банкова система. Тестове, които биха осветили проблеми в нея, за които всички подозират, че се замитат от българските управляващи. Това на фона на скорошното оповестяване на левицата против " паралелната страна " наподобява не просто като фарс, а разсънва съмнения, че точно социалистите (заедно с ГЕРБ) вършат всичко допустимо омертата да не бъде разплетена.

Извън явните несъгласия обаче " визията " на левицата се отличава с още нещо - става дума за неведнъж подчертавания афинитет на партийния водач Корнелия Нинова към Вишеград. По време на представянето на визията тя даде за образец политиката на страните от Вишеградската четворка. " Някои ги упрекват, че са популисти. Не, те са реалисти ", сподели Нинова и заяви, че е изпратила експерти, с цел да видят какво от политиките на Вишеградските страни може да е положително за България. " Взеха им законодателството и то доста отива на България ", сподели още Нинова и предложи тематиката да се разисква в идващите месеци.
Документът на Българска социалистическа партия дружно с хрумването на Нинова левицата да заимства управнически хрумвания от Вишеград свидетелстват за следното: наклонността за антиевропейски настроения в партията се ускоряват, а платформата, с която социалистите ще се явяват на избори в България (без значение какви) ще бъде популистка.
Схемата на новото позициониране на Българска социалистическа партия се вижда ясно от антиджендърската изразителност, преориентирането на партията правоприемник на Българска комунистическа партия към " християнските полезности ", антиевропейските визии, както и методично лансирания нов облик на Корнелия Нинова, която постоянно наподобява като опозиционната версия на Обединените патриоти.
Ето за какво тактиката е ясна. Българска социалистическа партия за следващ път, при следващ водач показва цялостното си отвращение да се модернизира и да замязя на модерна лява, европейска партия. Нещо повече - този път социалистите са сигурни, че " орбанизацията " ще им донесе повече гласоподаватели и повече национални позитиви, с които да разширят позициите си.

Популистките визии и националистическите заемки към този момент са факт - наподобява, че социалистите " надделяха " в борбите с ГЕРБ - както за Истанбулската спогодба, по този начин и за наложеното в Народното събрание решение България да не приема върнати назад бежанци.
По-тревожното обаче е друго - самата партия на Борисов тества сходни настройки измежду своите гласоподаватели посредством разнообразни институти и консервативни кръжоци, които сътвори последователно през годините. И в случай че тактиката на Нинова да бъде левия Орбан бъде потвърдена като социологически сполучлива, сигурно ГЕРБ няма да се посвени също да я употребява, с цел да опита да резервира властта си.
В тази територия, несъмнено, играят и така наречен патриоти. Що се отнася пък до електората на Движение за права и свободи: от дълго време е известно, че той не е политически, а брандово насочен.
Ето за какво очертаващата се картина в България, предшестваща минимум два вота следващата година, е борба на популизмите. В тази обстановка ще бъде изключително мъчно да се чуят рационални, уравновесени за развиването на страната и ръководството хрумвания.
Има, несъмнено, и различен сюжет. И той наподобява по този начин: антиевропейските визии на Българска социалистическа партия да тласнат към този момент разколебаните гласоподаватели още веднъж към Борисов, а ГЕРБ още веднъж да се трансформира в не изключително мечтан, само че " по-приемлив " избор, както се случи на предварителните избори преди повече от година. С което на процедура Нинова ще помогне за следващ път, умишлено или не, на ръководещите. Както се случи с много нейни ходове през миналия парламентарен сезон.
Проблемът е, че и при двата сюжета действителна опция измежду тези политически субекти няма. Тогава на гласоподавателя няма да му остане нищо друго с изключение на да търси по-малкото зло.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР