БСП предложи конкретни мерки за решаване на проблемите на хората

...
БСП предложи конкретни мерки за решаване на проблемите на хората
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Това, което прави България за хората с увреждания, е крайно недостатъчно

Българска социалистическа партия предложи съответни ограничения за решение на проблемите на хората с увреждания

„ Това болшинство и това ръководство на страната, както във всички сфери, по този начин и в обществената, и съответно в политиките за хората с увреждания, я кара по метода- проба, неточност. Но в случай че в някои други системи този способ, в избрани случаи, дава резултати, в системата за подкрепяне, поддръжка и интеграция на хората с увреждания не е по този начин ". Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков от парламентарната естрада по време на разискването на питането на народните представители Антон Кутев и Михаил Христов за политиките към хората с увреждания. Той добави, че проблемите с интеграцията на хората с увреждания са извънредно доста и няма по какъв начин да се изчерпят с няколко разисквания. „ Необходимо е развиването на политиките за интеграция на хората с увреждания да са тясно свързани с използването на метод при ръководството им и да дават опция за личностно насочен метод, който се основава на правата на индивида. Тези политики би трябвало да са според, да са неразривно свързани и неделима част от общите права на индивида и главните човешки свободи ",заяви Гьоков. Той добави, че тези политики би трябвало да подсигуряват цялостно прилагане на правата, без каквато и да е дискриминация и да обезпечават интеграцията и пълноправното присъединяване на хората с увреждания в публичния живот. „ Безспорно, в България се прави не малко за хората с увреждания, само че също по този начин е несъмнено, че това е извънредно незадоволително ", безапелационен бе Гьоков.

Народният представител съобщи, че закъснява Законът за обществените услуги, който е заложен в Плана за интеграция на хората с увреждания още от програмата на кабинета Борисов 1 и трябваше да е подготвен до 2016 година „ Сега четем, че ще е подготвен до 15 октомври, а Вие господин Министър поехте ангажимент, че до края на месец август 2018 г, този закон ще е подготвен. Може би смятате, че хората с увреждания са към този момент интегрирани в обществото ни? Ако в действителност по този начин мислите - ще ви отчайвам - с изключение на Вас, никой различен не счита, че са интегрирани ", безапелационен бе той. Гьоков добави, че друго предстоящо и забавящо се във времето е- „ механизъм за самостоятелната оценка на потребностите ". „ Проблемна тематика са „ персоналните асистенти ". Ясно е, че на този стадий няма подготвеност и консенсус за Закон за персоналната помощ, само че може и би трябвало да се обезпечи предвидимост за хората с увреждания, които употребяват услугата „ персонален помощник " - сподели още Георги Гьоков.

Народният представител напомни, че Българското национално заседание ратифицира Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания през 2012 година, одобри и Закон за тяхната интеграция и там е залегнало основаването на единната осведомителна система. „ И до през днешния ден, обаче, е мъчно да се приказва тъкмо, какъв брой у нас са хората с друга степен на увреждане ", изясни той.

„ Затова предлагаме: да се разпореди на Министерството на труда и обществената политика да създаде и внесе до 31 август 2018 година в Народното събрание Закон за обществените услуги, който авансово да е координиран и утвърден от организациите на хората с увреждания. Предлагаме да бъде създаден и работещ механизъм за самостоятелна оценка на потребностите на хората с увреждания, който да подсигурява тяхното обществено включване. Искаме съответни и налични регистри на хората с увреждания, които да дават опция за обработка на нужната статистическа информация. Да бъде обезпечен нужният брой персонални обществени асистенти и да се създаде механизъм за съответен достъп на лицата с увреждания до тази услуга. Искаме и да се обезпечи налична среда за хората с увреждания. ", съобщи Георги Гьоков

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР