БСП предлага еднократните помощи от 250 лв. за началото на

...
БСП предлага еднократните помощи от 250 лв. за началото на
Коментари Харесай

БСП предлага еднократните помощи за бедни деца да се дават от 1 до 4 клас

Българска социалистическа партия предлага еднократните помощи от 250 лева за началото на образователната година, които се дават за деца от обществено слаби фамилии, да бъдат от 1 до 4 клас в това число. В момента те са единствено за първокласниците. Затова през днешния ден левицата внася в Нардоното заседание план за промени в закона за фамилните помощи за деца.

За да се включат 2, 3 и 4 клас в системата за подкрепяне, ще са нужни към 30 млн. лева годишно в допълнение в бюджета, изясни пред публицисти в Народното събрание Анелия Клисарова. Тя се аргументира с редица данни за бедността и общественото разслоение у нас - над 6000 деца точно по обществени аргументи са отпаднали от учебно заведение сред 1-ви и 4-ти клас, а близо 22 на 100 от хората в България живеят под прага на минимума от 314 лева

Два % от децата нямат място у дома където да седнат да учат, нямат бюро, 36 на 100 нямат опция да си купят книга/без учебниците и пособията, които са безплатни/. 41 % нямат опция да вземат участие в платени екскурзии или други мероприятия, 40 на 100 не могат да си купят втори чифт обувки, 31 на 100 не могат да си разрешат плод или зарзават най-малко веднъж дневно, разказа обстановката Клисарова.

Според сътрудника й Георги Гьоков, зам.-председател на обществената комисия, на дневен ред е въпросът необходим ли е подоходният аршин при определянето кои фамилии да получат тази еднократна помощ или най-малко той да бъде вдигнат. ПГ на "БСП за България " преглежда въпроса тези помощи, при опция в бюджета по-нататък - още 2018 година, да се прострат върху наложителното обучение - 8 клас, добави депутатът.



На фона на всички замразени обществени заплащания през годините, в които ГЕРБ ръководи, това е положително предложение, счита той. Но не се надява ГЕРБ да го поддържа, както са отхвърлили законопроектите на левицата за пенсиите и за жестомимичния език. Интересно е с какви претекстове ще бъде отхвърлено предлагането в случай, че заявяват образованието за собствен приоритет, коменитраха още Клисарова и Гьоков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР