БСП предлага да се въведе съдебен контрол върху отказите на

...
БСП предлага да се въведе съдебен контрол върху отказите на
Коментари Харесай

БСП предлага повече съдебен контрол върху прокуратурата, ГЕРБ с резерви

Българска социалистическа партия предлага да се вкара правосъден надзор върху отводите на прокуратурата за формиране на досъдебни производства. Предложението бе оповестено в петък от водача на партията Корнелия Нинова. Тя се аргументира с обстоятелството, че сега държавното обвиняване не предстои на отчетност, което " буди чувство за неправда и произвол ".

Предложението е всеки жител, който е подал сигнал до прокуратурата за осъществено закононарушение, само че не е получил " съответен отговор ", да може да апелира дейностите на прокуратурата пред съда. Съдът може да удостовери решението на прокуратурата или да го анулира и да го върне назад, със наложителни инструкции за използване на закона.

Българска социалистическа партия е решила да внесе ремонти в Наказателно-процесуалния кодекс, с цел да се постави завършек на това състояние. Нинова счита, че има мощна публични настройки за такава смяна.

Българската прокуратура сега има цялостен монопол върху наказателното произвеждане. Тя може сама да преценя против кого да предприеме наказателно гонене. По-сериозната премълчана власт е, че прокуратурата има право да преценя безотговорно против кого да не образува дело.

Корнелия Нинова сподели, че в случай че някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да заведе досъдебно произвеждане по разнообразни аргументи - стопански, лобистки, политически, този развой завършва.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР