БСП поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради кризата

...
БСП поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради кризата
Коментари Харесай

БСП поиска оставката на земеделския министър

БСП изиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов поради рецесията с евтанизирания добитък. Председателката на левицата Корнелия Нинова съобщи, че отговорност би трябвало да поеме и министър председателят Бойко Борисов.

"Запознаха ни със обстановката. Обсъждахме досегашните дейности на ръководещите, както и бъдещите. Оспорихме всички досегашни дейности на държавното управление като противозаконни на съображение Закона за ветеринарномедицинската активност, който споделя, че в тази обстановка би трябвало да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите би трябвало да се подпишат от министъра на земеделието ", съобщи Нинова след изключителното съвещание на председателския съвет на Народното събрание.

Според нея всички дейности на страната в тази ситуация са противозаконни. Тя предизвести, че страната ще бъде наказана, в случай че животновъдите заведат групов иск.

На брифинг в Народното събрание ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че чумата е открита в седем общини. Засегнатите животни били към 30 хиляди.

"Ако не се подхващат тези дейности, това би заплашило този занаят на доста хора. В страната има 1.3 млн. животни. В момента има умъртветни 4000, за които е потвърдено, че има чума в съответните стопанства. Оборотът на парични средства в този отрасъл е към 1 милиарда лв.. Ако не се подхващат дейности, попадаме в възбрана от Европейска комисия, която ще ни ограничи да бъдат изнасяни животни от страната ", изясни Цветанов.

Той призна, че би трябвало да има по-голяма осведоменост на обществото и в това би трябвало да бъдат включени и кметовете. Цветанов сподели още, че компенсациите ще се получат в границите на седмица до 10 дни, като те ще са от порядъка на 140-190 лева на животно според от породата. 75% от компенсациите могат да бъдат възобновени от Еврокомисията.

Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че е подготвен да подаде оставка, в случай че тя бъде изиска от премиера Борисов. По думите му междинното обезщетение за засегнатите животновъди е към 327 лв..

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти " Волен Сидеров добави, че има заболяване по животните и прикани да не се позволяват спекулации по тематиката.

"Има болест, рисково е за цялото отглеждане на животни в България. Хората да схванат, че ще бъдат обезщетени. Хора, които ловят риба в мътна вода, да извадят въдиците. Въпросът е народен, дали ще спасим българското отглеждане на животни. Всичко е тъкмо като ограничения, законно е. Мерките ще бъдат строги, само че обективни ", означи Сидеров.

Той поздрави управляващите за бързите дейности, уточнявайки, че болестта е лимитирана в точния момент - в дребен регион.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР