БСП поиска оставката на председателя на енергийния релугатор Иван Иванов.

...
БСП поиска оставката на председателя на енергийния релугатор Иван Иванов.
Коментари Харесай

БСП иска оставката на шефа на КЕВР, праща го при прокурора

БСП изиска оставката на ръководителя на енергийния релугатор Иван Иванов.

"Внасяме сигнал до основния прокурор против ръководителя на КЕВР Иван Иванов и внасяме проекторешение за освобождението му от регулатора поради закононарушение по работа ", сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на ексклузивен брифинг.

„ Основанието за този сигнал е днешното му изявление в Народното събрание, с което той отхвърли да извърши отговорностите на комисията, които му вменява Законът за енергетиката, който беше изменен поради договорката с ЧЕЗ “, изясни Нинова.

По думите й тази смяна в закона е била направена, с цел да може страната да реализира надзор върху покупко-продажби, които засягат националния интерес.

„ Въпреки специфичното изменение господин Иванов сподели пред целия парламент, че няма да го извърши, тъй като е неприятен. Един различен закон – Наказателният кодекс планува до 5 години отнемане от независимост “, добави водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова посочи, че на следващия ден ще внесат и проекторешение за освобождението на Иван Иванов като ръководител на КЕВР. Според нея дейностите на ръководителя са за да прикрие забърканите лица, свързани със договорката за ЧЕЗ. Лидерът на опозицията намеси и името на премиера Бойко Борисов, който съгласно нея е излъгал на няколко пъти по договорката с ЧЕЗ и е бил компрометиран в неистина за изказванието му, че е получил документ от чешкия министър председател Андрей Бабиш по тази причина кой е финансирал договорката.

Лидерът на Българска социалистическа партия продължи, че Иванов е донесъл в Народното събрание някакви документи, само че незабавно ги е засекретил. След това последва отговор от чешката страна, че не му е даван подобен документ, добави още тя. Нинова подчертава и върху обстоятелството, че един път Борисов даже споделил, че не е знаел, че се продава ЧЕЗ, а чешката страна по-късно сподели, че три пъти са му предложили сдружението. Нинова се възмути и от това, че договорката за сдружението е влезнала в Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР отхвърля да я ревизира.

"Сделката тихомълком си върви и на 1 юли - нови цени. Питаме има ли връзка сред тези неща. Ние започнахме тази тематика, тъй като става въпрос за над 3 млн. българи, за националната сигурност и за непостижими цени, които хората би трябвало да заплащат ", съобщи тя.

Нинова уточни, че през днешния ден изявлението на Иван Иванов, че няма да извършва закона, е дъното на парламентаризма.

Премиерът Борисов също разяснява тематиката, до момента в който е в Брюксел за съвещанието на Европейския съвет, на което ще бъде разисквана и тематиката за мигрантите.

"Не се меся в самостоятелни организации. Дали ще е Иван Иванов или „ Х “, или от Българска социалистическа партия, на всеки ръководещ му би трябвало самостоятелен регулатор ", съобщи министър-председателят.

Той добави, че в целия свят цената на природния газ се подвига и няма по какъв начин освен това състояние единствено в България да поевтинее.

"Спряхме шистов газ, концесии за рандеман на газ в Добричко, изпълнихме това, което хората желаят и вносът се подвига с толкоз %. Как да се резервира цената? Другият вид е от данъкоплатците да дотираме тази цена. По никакъв метод към КЕВР сега ние нямаме отношение. Тя фактически в лицето на Иван Иванов е самостоятелна организация. Ако не го харесват, да оферират в Народното събрание, да търсим решение, само че когато дадат сметките КЕВР, всички би трябвало да ги одобряваме, тъй като това е самостоятелен орган ", акцентира Борисов.

Вижте още:

Плащаме по-скъпи парно и топла вода от 1 юли

Българска социалистическа партия изиска оставката на Емил Христов от ГЕРБ

Българска социалистическа партия внесе подписка за прекъсване на договорката за продажбата на ЧЕЗ

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР