БСП подкрепя подновяване на преговорите с Газпром“ за доставки на

...
БСП подкрепя подновяване на преговорите с Газпром“ за доставки на
Коментари Харесай

БСП иска преговори с Газпром. Борисов критикува кабинета Петков за спрените доставки

Българска социалистическа партия поддържа възобновяване на договарянията с „ Газпром “ за доставки на природен газ за България. „ ИТН “ (ИТН) упорства за „ практично решение “, което включва и „ Газпром “. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов счита, че някогашните ръководещи е трябвало да продължат доставките няколко месеца, до момента в който сключат различен дълготраен контракт.

Така разясниха български политици тематиката с доставките на природен газ от Русия в понеделник. Това е съществена тематика в предизборната акция.

В края на април съветската държавна компания „ Газпром “ едностранно и в нарушаване на подписаните контракти и Полша, а по-късно и за Финландия. Това се случи поради да заплащат за доставка на природен газ по нова скица, която не дава отговор на подписаните контракти.

В България обаче решението на Русия да спре доставките на природен газ стана мотив за рецензии към държавното управление на Кирил Петков, което управляваше тогава. В последните дни на 47-ото Народно заседание ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ упрекнаха кабинета на Петков за спрените доставки и го за заплащане, препоръчана от „ Газпром “.

След идването на власт на назначеното от Румен Радев държавно управление се появиха подозрения, че то ще стартира договаряния за нов контракт с „ Газпром “.. Бившите ръководещи от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ и се оповестиха срещу подновяването на договарянията с Москва.

В понеделник заместник-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров зае позиция, че би трябвало да се договаря с „ Газпром “.

„ Българска социалистическа партия беше заложила в програмата си обновяване на договарянията с всички снабдители на газ, включително, несъмнено, и с „ Газпром “, сподели той пред. „ Очаквам служебното държавно управление да направи малко по-смели стъпки в тази тенденция, а освен да чуваме общи приказки. Даже чаках към този момент тези диалози да са обновени, тъй като времето непреклонно тече. “

Станислав Балабанов от Има Такъв Народ изрази мнение, че би трябвало да се търси „ уравновесено и практично решение “ за доставките на природен газ. В отговор на въпрос той сподели, че това включва и договаряния с „ Газпром “.

„ Големите страни в Европейски Съюз подходиха практично, тъй като макар политическите наказания към Русия, чисто на практика има благоприятни условия и подобаващи схеми да продължи да се търси уравновесения метод към доставките на гориво “, сподели Балабанов пред телевизия. „ Според мен би трябвало да се откри уравновесен метод, какъвто употребяват Германия, Гърция и Италия. [] Трябва да намерим най-практичния вид. “

На въпрос дали това включва и „ Газпром “, той отговори: „ Вероятно ги включва “.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява тематиката пред публицисти по време на свое посещаване в Рилския манастир. Той не отговори дали съгласно него би трябвало да се договаря за нов контракт с „ Газпром “, само че подлага на критика държавното управление на Кирил Петков за дейностите му след прекъсването на доставките от Русия.

„ Можеше, в случай че не се правеха на подправени герои, да си продължат за няколко месеца доставките и през това време да сключат дългросрочен контракт “, сподели Борисов. „ Късаме контракта с „ Газпром “, само че до него слагаш дълготраен контракт със Съединени американски щати “, даде образец той.

Договорът на България с „ Газпром “ още е в действие. Българската държавна компания „ Булгаргаз “ заяви, че се пробва да прави заплащания в долари, както планува договорът, само че те не се одобряват от съветската страна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР