„БСП подкрепя декларацията на НС за Северна Македония, но държим

...
„БСП подкрепя декларацията на НС за Северна Македония, но държим
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: БСП подкрепя декларацията на НС за Северна Македония

„ Българска социалистическа партия поддържа декларацията на Народно събрание за Северна Македония, само че държим държавното управление да ангажира в по-голяма степен Народното събрание и нашата доброжелателност да не бъде еднопосочна ". Това съобщи в пленарна зала зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин. Той акцентира че е обидно следващото неглижиране на Народното събрание от страна на Министерски съвет и неналичието на представител на кабинета по тази значима тематика. По думите му тази декларация е обвързвана с поддръжка от страна на българският парламент на решението на българското държавно управление да поддържа началото на договарянията на Република Северна Македония и Република Албания за участие в Европейски Съюз и с поддръжка за изискванията за това участие в преговорния развой, които би трябвало да бъдат изпълнени.

Вигенин съобщи, че ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " и Българска социалистическа партия, като партия, вършат всичко допустимо да се търси единодушието и да се подхожда отговорно. „ Въпреки че не сме безкритични към това, което се направи досега, вършим това изпитание да вървим дружно напред и разчитаме на чуваемост от страна на ръководещите ", сподели социалистът. Той акцентира, че преговорният развой няма да завърши с това държавно управление в този мандат, нито даже със идващото и по тази причина е значимо да има стратегически метод от страна на България, който да бъде следван в този развой. Бившият външен министър съобщи, че приветства самодейността на президента да събере партиите в този значим миг и че държавното управление се е съобразило с концепциите, които са излезли от КСНС. Той акцентира, че за категоричността на рамковата позиция е асъдействало това, че зад нея стоят президентът Радев и главните политически партии. „ Така би трябвало да бъде и отсега нататък в договарянията, които предстоят. Те ще бъдат водени от държавното управление, само че и ние, като политически обединения, с нашите сътрудници би трябвало да обясняваме какви са тъкмо проблемите ", сподели още той. По думите му макар напъните в последните години, нашите сътрудници не схващат тази сензитивност и за какво това е значимо за България и за българите. „ С днешното решение ще дадем и сигнал към нашите сътрудници, че ние желаеме Република Северна Македония и надлежно Република Албания да бъдат част от Европейски Съюз ", изясни социалистът. Вигенин разяснява, че за пръв път имаме шанса да бъдем дружно с днешната Република Северна Македония в един съюз. Според него имаме неповторима опция да се доближим до националния блян, който се е родил през 1878г. „ Нека кажем на нашите сътрудници, че даваме зелена светлина, само че дружно с това няма да допуснем в Европейски Съюз да влязат страни, които не са доброжелателни към нас и „ преиначават или присвояват нашата история ". Не чакаме от тях да вършат взаимни отстъпки с истината, а да я потвърдят такава, каквато е, без да слагаме под подозрение устоите на Република Северна Македония ", сподели още той.

Кристиан Вигенин съобщи, че държавното управление е подкрепило контракта за другарство, добросъседство и съдействие, само че това е било единствено началото. Как този контракт се осъществя е отговорност както на Република Северна Македония, по този начин и на българското държавно управление. Той акцентира, че левицата е подкрепила този контракт с ангажимента, че за напредъка в осъществяването му ще бъде осведомено Народно събрание. Към този миг това не се е случвало. Вигенин прикани приобщаването на Западните Балкани към Европейски Съюз да не остава единствено на думи и самодейност в границите на нашето председателство, а да се опитаме да продължим това с наши национални начинания и ограничения. Той прикани да бъде направена цялостна национална тактика за развиване на връзките ни с Република Северна Македония, която да бъде и финансово обезпечена. По думите му в тази тактика би трябвало да залегнат сфери като просвета, медии, стопанска система, инфраструктура, което да способства за свързването на хората от двете страни на границата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР