БСП няма да подкрепи резолюция на Партията на европейските социалисти

...
БСП няма да подкрепи резолюция на Партията на европейските социалисти
Коментари Харесай

Не козируваме на чужди решения. Нинова се противопоставя на ПЕС заради Русия


Българска социалистическа партия няма да поддържа резолюция на Партията на европейските социалисти (ПЕС), която ще бъде призната на идния ѝ конгрес в Берлин на 13 октомври. Това излиза наяве от писмо на председателката на българската левица Корнелия Нинова, изпратено до ПЕС.

Причина за недоволството ѝ е, че две от трите точки в подготвяната резолюция са ориентирани против Русия, а третата е в поддръжка на така наречен Истанбулска спогодба - интернационален пакет от ограничения за битка с домашното принуждение, против който Българска социалистическа партия се разгласи.

" Има дълбоки аргументи против Българска социалистическа партия години на ред да се провежда манипулативна и черна акция. Ние сме непослушната и неуместната партия. Не се подчиняваме и не козируваме на непознати решения. Вземаме ги сами и единствено по волята на нашите членове и симпатизанти, отчитайки българския интерес и обичаи ", се споделя в известие на левицата във връзка писмото на Нинова до ПЕС.

В него се споделя още, че европейските сътрудници на Българска социалистическа партия ще одобрят резолюция със следните три точки: осъществяване на Истанбулската конвенция; военна помощ за Украйна; поддръжка за строги наказания против Русия.

В тази връзка Нинова отбелязва в писмото си, че " изпращане на военна помощ за Украйна ни прави директен участник във войната " - изказване, което не е подкрепено с нито един факт. Председателкат на Българска социалистическа партия твърди още, че " глобите против Русия вредят повече на Европа и на България, в сравнение с тези, към които са ориентирани ", само че още веднъж не показва съответни данни.

По отношение на Истанбулската спогодба Нинова написа, че социалистите остро осъждат домашното принуждение, " само че в никакъв случай няма да приемем, че нашите деца могат да бъдат нещо трето с изключение на момиче и момче ".

През 2018 година Конституционният съд разгласи, че Истанбулската спогодба опонира на главния закон в България, приемайки, че " биологичният пол е детерминиран по рождение и е в основата на гражданския пол ", както и че налагането на " процедури, осигуряващи правно признание на пол, друг от биологичния, е в прорез с Конституцията ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР