БСП не разбират, че проблемът с интеграцията на ромите не

...
БСП не разбират, че проблемът с интеграцията на ромите не
Коментари Харесай

БСП не знаят къде е проблемът с ромската интеграция и всъщност предлагат намаляване на учителските заплати

БСП не схващат, че казусът с интеграцията на ромите не е толкоз социално-икономически, колкото социално-културен - при тях има липса на отношение към образованието, съобщи отрасловият министър Красимир Вълчев, представен от БНР, откакто социалистите желаеха смяна в закон, която да спре всички типове помощи за фамилии с деца до 16 година, които не вървят на учебно заведение.
 Българска социалистическа партия предлага прекъсването на всички фамилни помощи, в случай че дете под 16 година не върви на учебно заведение
Точно Българска социалистическа партия предложи даването на безусловни фамилни помощи на втори, трети и четвърти клас, напомни министърът, както и че и в този момент фамилните помощи за деца са обвързани с посещаемостта в учебно заведение. Въпросът е кои спомагателни помощи да бъдат обвързани, сподели той, само че акцентира, че доста мъчно се обвързват едни права с други.

Критиките на Българска социалистическа партия към връщането на отпадналите деца в клас министърът посрещна с покана критикуващите да се включат в екипите по механизма за обсег, да обикалят махалите и да убеждават ромите да пускат децата си на учебно заведение, с цел да схванат в действителност какъв брой старания се поставят за това.

По механизма са работили над 11 000 души в над 1000 екипа и вследствие на работата им над 30 000 деца са били записани в учебно заведение.

Той сподели, че когато институциите работят дружно, има резултат, акцентира Вълчев. По думите му първата стъпка - записването в учебно заведение, е направена, в този момент се работи по по-трудната задача - децата да посещават учебно заведение всекидневно. Образованието е дълготрайният, най-ефективен отговор на казуса с интеграцията на децата, чиито фамилии нямат отношение към образованието, уточни министърът. По думите му за задържането на децата в учебно заведение най-вече разчитат на учителите, които всекидневно поставят старания. Този проблем би трябвало да бъде борен на първо място с продължителни, непрекъснати, целенасочени, координирани старания на институциите. Той изрази вяра Българска социалистическа партия да разбере това, тъй като образованието има потребност от последователност в политиките. 

По отношение на делегираните бюджети явно Българска социалистическа партия не вършат разлика сред делегираните бюджети като размер от пълномощия на учебните заведения за предписание с бюджета и зависимостта на бюджета от броя на учениците, разяснява министърът.

Днес Корнелия Нинова съобщи, че Българска социалистическа партия ще предложат изменение в учебен закон за премахването на делегираните бюджети.

По този мотив министър Вълчев съобщи:

" Разбрах, че с " Визия за България " Българска социалистическа партия предлага унищожаване на делегираните бюджети. Отворих " Визия за България ", не видях такова нещо да оферират. Видях, че оферират заплатите на учителите да бъде на междинното равнище за страната, т.е. оферират понижаване на заплатите ".

Той посочи, че след последното нарастване междинното учителско хонорари ще бъде с 25% над междинната заплата за страната, съобщи министърът.

" Никой в системата не е срещу делегираните бюджети - увери той. - Напротив - тези, които не са на делегирани бюджети, желаят да бъдат. Преди това учебните заведения и шефовете пишеха молби за два химикала до общината. Делегираните бюджети дават опция за развиване на учебното заведение. "

По думите му Българска социалистическа партия са пропуснали обстоятелството, че от 2018 година е изменена финансово-разпределителната формула и към този момент има съставен елемент, който зависи от броя на паралелките и на групите, средства, които не зависят от размера на учебното заведение. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР