„БСП не е против „зеления сертификат“ и мерките, предлагани от

...
„БСП не е против „зеления сертификат“ и мерките, предлагани от
Коментари Харесай

Доц. Георги Йорданов: Кацаров проспа лятото, когато трябваше да се подготви за тази вълна

„ Българска социалистическа партия не е срещу „ зеления документ “ и ограниченията, предлагани от Министерския съвет. Въпросът е какъв е времевият диапазон, в който трябваше да се приготви влизането на тези ограничения. Буквално от вечерта да разберете, че детето ви няма да върви на другия ден учебно заведение – би трябвало ви време да се организирате “, разяснява доцент Георги Йорданов, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, тематиката на деня – въвеждането на нови рестрикции. Гостът в “Актуално от деня “ по БСТВ даде образец с лекарите, които би трябвало да отидат на работа на идващия ден, а не са имунизирани. Трябва да застанат на някоя опашка за имунизиране, а в същото време работният им развой тече, а той не може да бъде преустановяван.

Според доцентът е проспан летния интервал, в който трябваше да си подготвим за актуалната вълна на коронавирус рецесията. „ Трябваше да подготвим жителите, лечебните заведения, медицинските фрагменти и това под координиращата роля на Министерството на здравеопазването “.

Йорданов уточни, че имаме задоволително лекари в страната, само че нямаме медицински сестри. Този недостиг доцентът окачестви като огромния проблем на страната. „ Нищо не направихме, с цел да имаме тези фрагменти “, безапелационен бе доцент Йорданов. „ В Европейски Съюз е доста по-изгодно да взимат подготвени фрагменти, тъй като там заплащането е по-високо, а ние „ се радваме “ на фрагменти на 50-60 години “.

Доцентът дефинира ограниченията като „ механично пренесени “ от други страни: „ Азбучната истина е, че с цел да има успеваемост би трябвало да има 70% имунизирани. Много сме надалеч от тази цифра и ние не можем да разчитаме на бързо реализиране. Това не е и панацеята. Ние нямаме същински верифицирани статистически данни. Ние споделяме, примерно, през днешния ден имаме 5 000, оказали се позитивни от 20 000, само че не споделяме какъв брой от тези 20 000 се изследват за втори или трети път. Ние не споделяме, че тези 20 000 отиват в лабораторията, тъй като имат някакви проблеми, т.е. това не е скрининг, който обгръща цялото население “. В тази връзка доцент Йорданов разясни, че Българска социалистическа партия още в 44-то Народно заседание е предупреждавала и упорствала да бъде последван опита на Австрия. Там за месец е бил изработен PCR на всички жители и е бил открит процентът на вирусоносителство. „ Без тези данни ние не можем да планираме нищо съществено “, акцентира медикът.

„ Явно служебният кабинет не откри сили да възнамерява в по-дългосрочен проект ограничения, тъй като предполагаше, че който пристигна след него да ръководи ще ги промени. Никой не споделя, че липсва инсталация за дихателна грижа на пациентите в тежко положение, тестванията би трябвало да станат безвъзмездни за хората. Визията на министър Кацаров се изчерпа и ни би трябвало нова концепция, нов вятър в платната “, означи доцент Йорданов.

„ Зеленият документ “ дава стопански и обществени привилегии, само че не значи нищо повече от това. Трябва да има акция, да бъдат уверени хората. Никой не взима отношение по подправените документи. Имаме прокуратура, силови структури. Тръгват в този момент инспекции от РЗИ, а те дали са имунизирани? Сигурен съм, че една забележителна част, евентуално, 80 на 20% нямат ваксина. Как ще отидат да създадат инспекция? “, подлага на критика социалистът.

Той се разгласи срещу мнението на министър Кацаров, че Министерство на здравеопазването не би трябвало да бъде притежател на лечебни заведения: „ Той е апологет на концепцията за 100% приватизация в опазването на здравето. Но тъкмо тази пандемия сподели, че без водещата роля и помощта на страната, без финансиране от страна на страната нищо не става “. Доц. Йорданов акцентира, че в общинските лечебни заведения има недостиг на О2, само че за този проблем се мълчи. Доцентът заподозря, че министър Кацаров бяга от координиращата си роля и означи, че до момента в който не слезе до равнището на лечебните заведения и техните проблеми, рецесията няма да има позволение.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР