БСП не е алтернатива на ГЕРБ, защото започва да ги

...
БСП не е алтернатива на ГЕРБ, защото започва да ги
Коментари Харесай

На фона на остри критики, пленумът на БСП одобри позитивните изводи на ръководството от изборите

БСП не е опция на ГЕРБ, тъй като стартира да ги имитира. Партията се трансформира в лидерска, властническа, партия на диктата на управлението. Ръководството на групировката от ден на ден се изолира и слага разграничителни линии със самата партия и останалите членове на левицата. Българска социалистическа партия в случай че не привършен, то е трайно изчерпващ се план.

Това са били част от рецензиите, които опозицията в Българска социалистическа партия е отправила към управлението на левицата по време на днешното разширено съвещание на Националния съвет на партията. Пленумът на партията близо 7 часа разисква резултатите от локалните избори. Социалистите разгледаха и два отчета по тематиката - формалният на управлението на предизборния щаб и различен - на вътрешнопартийната съпротива.

Според тясното управление - Изпълнителното бюро, и огромна част от социалистите Българска социалистическа партия се завръща в локалната власт, защото печели изборите в четири регионални града, както и уголемява представителството си в общинските препоръки. Опозицията на Корнелия Нинова в партията обаче счита, че резултатите не се разграничават радикално от тези през 2015 година, когато Българска социалистическа партия на процедура " изчезна от картата ". Заради което 50 от 183 социалисти в съвета желаят оставката на водача и Изпълнителното бюро.

Още преди съвещанието в партията предвидиха тежки словестни конфликти и с напрежение съвещание. А опозиционерите застанаха и първоначално пред медиите, с цел да изложат част от рецензиите си, а след това и вътре са доразвили вижданията си, описаха пред " Дневник " участници във форума.

Все отново множеството рецензии не са се отразили върху действителния резултат от срещата - с огромно болшинство бе признат отчета на зам.-шефа на партията и ръководител на предизборния щаб Кирил Добрев. Той е бил подсилен от 86 от членовете на Националния съвет, а 20 са дали своят вот " срещу ".

След изчитането на отчета опозицията е влезнала в офанзива и с претенции за оставки, само че различният отчет е бил отритнат от пленума.

Българска социалистическа партия е изчерпващ се план, става властническа

Българска социалистическа партия в случай че не привършен, то е трайно изчетпващ се план и все по малко българи обвързват живота и ориста си с тази партия, декларирал по време на форума партийният социолог Юрий Асланов. Той отбелязал, че демократичността в една партия не се показва в това че всеки може да подлага на критика управлението, както твърди управлението и допълнил, че и Бойко Борисов твърди, че всеки може да го подлага на критика по медиите.

 Сергей Станишев
© Юлия Лазарова

Сергей Станишев

Че Българска социалистическа партия от ден на ден замязва на ГЕРБ и става властническа, съобщи и водачът на Партията на европейсикте социалисти Сергей Станишев още на влизане на съвещанието. Той разяснява, че съществена причина за следващата загуба на изборите е политическият курс на управлението. " Последните години се реализира цялостна замяна на характера на Българска социалистическа партия. От идейна и стратегия партията се трансформира в лидерска. От демократична се трансформира в властническа. От партия на диалога става партия на диктата на управлението ", разяснява той.

И добави: " Как ще бъдеш опция на ГЕРБ, откакто ги имитираш? Как ще гарантираш свободата на медиите, откакто всеки сериозен глас и друго мнение в Българска социалистическа партия се демонизира и се обавява за подмолна активност? ". Станишев означи още, че въпреки ГЕРБ да ерозира, Българска социалистическа партия не е опция, защото от ден на ден замязва на ръководещата групировка.

Българска социалистическа партия в действителност загуби, не реализира задачите си

Ръководството слага разграничителни линии сред себе си и партията, декларирал и Костадин Паскалев. И отбелязал, че световният извод е че Българска социалистическа партия е изгубила тези избори.

 Янаки Стоилов и Костадин Паскалев на влизане за съвещанието на Националния съвет
© Юлия Лазарова

Янаки Стоилов и Костадин Паскалев на влизане за съвещанието на Националния съвет

Още на влизане на съвещанието пък Димитър Дъбов напомни, че на последното съвещание преди изборите Националният съвет е дал своя вот критерии - една трета увеличение на съветниците и удвояване на кметовете на общини. Как да се даде добра оценка, откакто сходни резултати няма, попита той.

Паралелният разбор е в доста висока степен правилен, разяснява и Янаки Стоилов пред публицисти. За мен значимото е да се направи точна преценка на резултатите от изборите, по опция с по-малко преднамереност и опълчване, което може да бъде градивно, уточни той. А вътре пред форума също разкритикувал управлението, че разчита от ден на ден на " външни хора ".

Очаквано и ръководителят на БСП-Варна Борислав Гуцанов съобщи, че Градската организация в морския град изрично желае оставката на водача на партията Корнелия Нинова и на ръководителя на предизборния щаб Кирил Добрев.

Нинова: Дайте образец за авторитарност

Можете ли да ми дадете най-малко един образец за това, че Българска социалистическа партия става властническа партия, попитала в отговор водачът на левицата Корнелия Нинова. " Кое е авторитаризъм? И в случай че тези обвинявания не престават, то дано да запитвам кой орган реши за целувката с Местан на Орлов мост? ", обърнала се тя към Станишев (докато беше водач на Българска социалистическа партия, през 2013 година на предизборно събитие на Орлов мост, Станишев се извини на Движение за права и свободи за така наречен възродителен развой, прегърна и целуна по бузата тогавашния водач на Движение за права и свободи Лютви Местан. Действията му породиха голям брой дългогодишни мнения и рецензии - бел. ред.).

" Вие работите непрестанно върху облика на Българска социалистическа партия, само че на мен ми се желае да се изясните по облика на ГЕРБ. Кога сте прав? Когато говорите за машината ГЕРБ или за държавника Борисов? От вашите еквилибристики нашите съграждани оставят озадачени ", попитала пък Весела Лечева Станишев. И го обвинила, че като ръководител на ПЕС несъмнено не вижда, че от влизането ни в Европейски Съюз България е все по-далече от европейските си сътрудници освен като витален стандарт на своите жители, а и като работещ либерален модел.

Вътрешнопартийните акции поддържали кондицията

Зам.-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на предизборния щаб Кирил Добрев пък благодарил също на всички свои съпартийци, които " нямаха самообладание тази акция да свърши, с цел да стартират новата - вътрешнопартийната ", оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия. Вие успяхте да поддържате в кондиция всички тези претенденти, дружно с техните организации и предизборни щабове, с цел да реализиран този резултат, който през днешния ден имаме, споделил той.

Симбиоза ГЕРБ-БСП

" Симбиозата сред ГЕРБ и Движение за права и свободи при дословното разпределение на дребните и междинни общини, скоро ще обезсмисли локалните избори ", коментирал още Добрев изборните резултати. Ако не пресечем тази наклонност, освен ние като партия, само че и като общество, се притеснявам, че идващият път общините, попаднали посредством схеми сред партията на ръководещите и Движение за права и свободи, ще бъдат повече, допълнил той.

" ГЕРБ и Движение за права и свободи, в композиция с стопански субекти, съумяват безусловно да завладяват дребните общини с население до 10 хиляди индивида. И в случай че Българска социалистическа партия при започване на прехода беше партия, която печелеше точно селата и дребните общини, входът през днешния ден на Българска социалистическа партия в локалната власт е през огромните общини и регионални центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласоподават свободно ", е анализът на ръководителят на предизборния щаб.

Европейските социалисти да оказват помощ за честните избори в България

По време на съвещанието още веднъж левицата заприказва за изборни нарушавания и потребност от смяна на изборните правила. Кирил Добрев изискал косвено и повече интензивност от водача на ПЕС Сергей Станишев, като призовал Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния развой в България.

" Отминалите локални избори нямат нищо общо с който и да е предходен избор. Много от нещата в тази акция се случиха под повърхността. Никога до момента не е имало толкоз тежък напън върху нас - претендентите за кметове. В тази предизборна акция имаше безчет доста платени доноси против мен във Върховна касационна прокуратура, до премиера и Народното събрание ", споделил пък кметът на община Полски Тръмбеш и член на Националния избирателен щаб на Българска социалистическа партия Георги Чакъров, оповестиха от пресцентъра на левицата.

" Имаше дни, в които по няколко черни джипа с брутално и плашещо изглеждащи младежи ходеха из кварталите и плашеха хората и това ставаше с наблюдението на полицията. В изборния ден моят конкурент се возеше в техните коли, ходеха по селата и секциите и директно участваха в изборния ден. Това ставаше още веднъж със знанието на полицията и се случваше в страната, ръководена от Бойко Борисов, който по моето мнение не се трансформира в общественик ", декларирал Чакъров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР