БСП настоя за извънредно изслушване на председателя на Държавна агенция

...
БСП настоя за извънредно изслушване на председателя на Държавна агенция
Коментари Харесай

БСП поиска от ДАНС доклада за руските свещеници

БСП настоя за изключително чуване на ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност " Пламен Тончев поради случая с изгонването на свещениците от Руската черква в София.
Внесохме искане той да изясни за този тайнствен отчет въз основата на който е взето решението за изгонването им, съобщи през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред медии в Народното събрание.
" Ако тези хора са били в действителност шпиони, те са без дипломатически статут и редът в България е да бъдат арестувани, разследвани и съдени. Очевидно е, че нямат съществени доказателства и по тази причина бързаха да ги изведат от страната. Искаме истината. Защо министър председателят Денков се дистанцира от ДАНС, които са му подчинени? Той съобщи, че това решение е взето без него ", разяснява Нинова. Тя се усъмни, че службите нямат задоволително доказателства, че свещениците са били сътрудници, тъй като България е бързала да ги експулсира.
Според Нинова основни въпроси за страната съзнателно се засекретяват, с цел да се скрие от обществото истината.  
" Има редица такива случаи като отчета на Сметната палата и на АДФИ. Докладът  на ДАНС, който касае дерогацията и прекратяването на концесията на " Росенец " е доста забавен, само че ние не можем да ви го разкажем, тъй като ще попаднем под ударите на закона ", уточни Нинова.
Тя акцентира, че още веднъж стартира борбата кой да овладее службите, само че не в името на националната сигурност, а с цел да ги употребява за персонални и партийни цели.
" Нашата позиция е, че би трябвало да се резервира правилото за разделяне на управляващите - изпълнителна и президентска, тъй като това е главен принцип на правовата страна. Няма значение кой е президент и кой е министър-председател. И двете страни злоупотребяват със службите. Радев си предложи самичък шефове на служби и самичък си ги назначи. Сега държавното управление желае същото. Действат в персонален, а не в държавен интерес ", безапелационна е Нинова.
Председателят на Народното събрание Росен Желязков отговори, че ще изиска отчета на ДАНС, касаещ решението за експулсиране на свещениците от така наречен Руска черква в София. Той изясни, че с писмо от 21 септември Пламен Тончев е уведомил Народно събрание, че в интервала 25 - 30 септември е в служебни командировки в чужбина, което не разрешава чуването му в пленарните съвещания.
ДУМА напомня, че в четвъртък българските власти  изгониха от страната предстоятеля на Руската православна черква в София архимандрит Васиан. Освен него страната би трябвало да изоставен и двама чиновници на църквата " Свети Николай Мирликийски ", а храмът беше затворен. Тримата са експулсирани поради активност, ориентирана против националната сигурност и ползи на България, показаха тогава от ДАНС. Решението провокира неодобрение в неделя стотици миряни се събраха пред църквата с гледище тя да бъде отворена.
По-късно през вчерашния ден българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската черква и ще правят богослужения в нея.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР