БСП искат самостоятелно министерство за времетоПредлагат и екологичен омбудсман, който

...
БСП искат самостоятелно министерство за времетоПредлагат и екологичен омбудсман, който
Коментари Харесай

Вице по климата договориха в мола

БСП желаят независимо министерство за времето
Предлагат и екологичен омбудсман, който да се избира от Народното събрание

Пълна проверка желаят от Има Такъв Народ

Да има вицепремиер по климатичните промени в идващия постоянен кабинет се договориха в мола договарящите от “Демократична България” (ДБ), “Има подобен народ” и “Продължаваме промяната”.
Тома Белев пък показа концепцията за основаване на институцията “екологичен омбудсман”, избиран от Народното събрание.

Българска социалистическа партия упорстват за независимо министерство за климата. Така съгласно тях ще се координира работата на всички министерства, които имат отношение към политиката за справяне с климатичните промени. От партията на Нинова оферират проверка на Закона за ръководство на отпадъците, с която да се вкарат тласъци за разделно събиране и за преработване. Сред концепциите на социалистите за бранша са още основаване на екоиндустриални паркове и замяна на автопарка на държавните институции за екосъобразност.

От Има Такъв Народ желаят приходите от продажби на квоти за излъчвания на парникови газове да остават в Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околна среда (ПУДООС) и да се употребяват напълно за ограничения за климата. Има Такъв Народ упорстват за цялостна проверка на ръководството на оперативните стратегии в бранш “Екология”.

Това е междинният %, заделян за ресора в Европа
Заделят 1% от Брутният вътрешен продукт за просвета
Симов от Българска социалистическа партия изиска напълно нов Закон за радио и телевизия



Музикантът Васил Гюров от “Демократична България” бе един от участниците в полемиката.

Първата обща цел на четирите политически сили е увеличението на парите за просвета. За действителна граница те показаха 1% от брутния вътрешен артикул (БВП), колкото е междинното равнище в Европа. В момента за просвета у нас се отделят по-малко от 0.7% от Брутният вътрешен продукт.

От Българска социалистическа партия дават обещание да покачат заплатите на читалищните, библиотечните и музейните служащи. Това сподели Александър Симов по време на полемиката и посочи, че най-вече пари за просвета - 1.3% от Брутният вътрешен продукт - са се заделяли по времето на министър Стефан Данаилов. Симов изиска и напълно нови Закон за радио и телевизия и Закон за отбрана на българския език и писмовност.

И от “Демократична България” имат намерение да усилят бюджета за просвета до 1% от Брутният вътрешен продукт. Смятат да преструктурират фонд “Култура”, извеждайки го отвън Министерството на културата и създавайки 6 районни и 29 регионални фонда, подпомагащи децентрализацията.

От “Има подобен народ” оферират промени в Закона за меценатството, като в това число считат да одобряват и нов закон за даренията.

От “Продължаваме промяната” преди всичко в програмата си за културните политики показват, че ще имат нулева толерантност към корупцията в този бранш.

Продаваме ток на уличния превоз
Слагат завършек на санирането
Фотоволтаици за енергийна самостоятелност



Енергията за пателните блокове да идва от фотоволтаици, оферират от Демократична България.

Да бъде прекъснато санирането на жилищни здания с публични средства, желаеха от Демократична България по време на договарянията за политиките на възможния нов кабинет. Представители на Демократична България обявиха, че санирането е пудрене на панелни здания, които са с избран живот.

Вместо панелните блокове да се санират от Демократична България предложиха да им се даде самостоятелност, тъй че на покривите им притежателите на жилища да могат да поставят фотоволтаични панели. Живеещите в панелни блокове имат финансови проблеми, обявиха още от Демократична България. Като съгласно тях слагането на фотоволтаици на покрива ще може да направи хората в блока енергийно самостоятелни, като те даже щели да могат да продават ток на уличния превоз.

Предложение
Връщат ведомството за бедствия и повреди
Радулов желае Агенция “Киберсигурност”



Пълна проверка на Министерството на вътрешните работи, нов закон за Министерство на вътрешните работи и основаване на Министерство на бедствията и повредите. Около тези хрумвания на тематика “вътрешна сигурност” се сплотиха договарящите партии за подписване на съдружно съглашение за бъдещо постоянно държавно управление.

От Българска социалистическа партия желаеха по-добри условия на труд за служителите на реда. Филип Попов от Българска социалистическа партия означи, че като част от целите би трябвало да бъдат вложени старания за укрепването на южната граница, киберсигурността и взаимоотношението на ГДБОП с ДАНС, ДАР, противопоставяне на домашното население, ограничения за образуване и повишение на мотивацията на чиновниците на Министерство на вътрешните работи и повишение ролята на проверяващите служители на реда.
“Има подобен народ” желае демутренизация, ефикасна гражданска сигурност, деполитизация на Министерство на вътрешните работи. Николай Радулов упорства да се основаване на държавна организация “Киберсигурност” и насърчаване на поредна и ефикасна кадрова политика.

Според Радулов децентрализацията трябвало да стартира с изваждането на пожарната и гражданска сигурност от Министерство на вътрешните работи, които да бъдат трансформирани в ново Министерство на бедствията и повредите.
Очаквано водачът на ДСБ в оставка Атанас Атанасова изиска промени в Закона за използване на специфични разследващи средства. Той акцентира, е е склонен с Има Такъв Народ пожарната и гражданска отбрана да бъдат отделени в ново министерство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР