БСП иска увеличение на броя на семействата, които получават помощи

...
БСП иска увеличение на броя на семействата, които получават помощи
Коментари Харесай

БСП: 400 000 души с енергийни помощи

БСП желае нарастване на броя на фамилиите, които получават помощи за отопление от 204 635 души на 400 000 хиляди поради упования ценови потрес, разгласи водачът на партията Корнелия Нинова на брифинг през вчерашния ден. Това бихме сторили ние, в случай че сме на власт, посочи тя. Числото е получено съгласно международния аршин за енергийно безпаричен, съгласно който всеки, който употребява повече от 10% от приходите си за сила, попада в тази категория, изясни Нинова.
"Ако Българска социалистическа партия управляваше, бихме повишили сумата, която получават обществено слабите от 374 лева на 403 лева По пресмятане на специалисти това е междинната стойност след следващите нараствания на енергоносителите. Това ще коства на бюджета 86 188 000 млн. лева Ако бяхме на власт, щяхме да вземам сумата от остатъка. На 1 август т.г. министър председателят заяви, че той е 2 023 800 000 милиарда лева Това не са персонални пари на премиера, макар че години наред той ги харчи като такива, за каквото му хрумне ", акцентира Нинова. Най-често те се дават за пътища, които се разрушават или за санирани блокове, които се разпадат, тъй като оттова може да се краде, а от обществени помощи не може ", разяснява тя.
Нинова съобщи, че Българска социалистическа партия продължава да упорства и за диференциран Данък добавена стойност на хляба и той да стане от 20% на 5%. Според нея това ще бъде към 35 млн. лева по-малко за бюджета, а сумата ще се компенсират от остатъка.
"Намерението на КЕВР за увеличение на цената на природния газ ще докара до скок на цените на всички артикули и услуги. През юли токът нарастна с 2%, а парното със 7%. Повишението на газ ще се усети най-тежко през зимата. При този предстоящ ценови потрес е неотложно да се вземат ограничения, с цел да бъдат подкрепени близо 2 млн. българи, които живеят под прага на беднотия от 321 лева ", безапелационна е Нинова. По думите й хората доста мъчно ще понесат този ценови потрес.
Нинова посочи, че в тази обстановка държавното управление потвърждава, че в страната няма институции, че е на колене пред комерсиалните вериги и че тръгнала да им се моли да не усилват цената на хляба. Хляб се продава в стотици хиляди магазини в цялата страна, а освен в 4-5 търговски вериги в огромните градове. Това значи ли, че ще вървят да се молят на всички търговци от магазин на магазин? Като нарастне млякото, и за него ли ще вървят да се молят? Това, като се изключи че е антипазарно, антилогично и антиевропейско, потвърждава безсилието и колапса на това държавно управление ", възмути се Нинова.

8% по-високи сметки за газ и парно от октомври

Стопанските и битовите консуматори на природен газ и на топлинна сила ще заплащат с 8 на 100 по-високи сметки от 1 октомври поради повишаването на природния газ на едро с близо 14 на 100. При топлофикациите смяната на цените ще е сред 2,28 и 8,57% за другите сдружения. При крайните консуматори на природен газ отражението в сметките ще е към 8%, защото се резервират цените за транспорт, систематизиране и достъп, сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Промяна в цените на електрическата енергия обаче няма да има, защото регулаторът е направил преструктуриране на съставените елементи и фондът за сигурност на електроенергийната система ще покрие нужното при тях покачване със събрани допълнително средства от производителите на ток, които внасят във фонда по 5% от приходите си.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР